Начало / Свят / Почина Криста Волф

Почина Криста Волф

Кристина Волф  – една от най-известните германски писателки, почина в четвъртък, 1 декември, в Берлин на 82 години, съобщиха световните медии.

Волф е родена в Ландсберг ан дер Варте (днес Гожуф Вийлкополски в Полша) в предишната провинция Бранденбург. След Втората световна война тя и нейното семейство са изгонени от дома им отвъд новообразуваната източна граница на Германия при реките Одер и Найсе. През 1945 г. се установяват в Мекленбург, който впоследствие се превръща в част от ГДР.

Следва литература в Йена и Лайпциг. След дипломирането си работи за източногерманския съюз на писателите и става редактор на списанието „Нова германска литература””. През 1951 г. се омъжва за писателя Герхард Волф и приема неговото фамилно име.

Криста Волф е член на Обединената социалистическа партия, (комунистическата партия) на ГДР от 1949 до 1990 г.  Документи от ЩАЗИ, открити през 1993 г., доказват, че тя е била неофициален агент-осведомител (Inoffizieller Mitarbeiter) през периода 1959-1961 г.. Чиновниците от ЩАЗИ обаче недоволстват от нейната неактивност и престават да се интересуват от сътрудничеството ѝ. По време на Студената война Криста Волф открито критикува ръководството на комунистическата държава, но въпреки това остава вярна на убежденията си

Криста Волф се утвърждава като писател  през 1963 г. с излизането на новелата „Разделено небе” ( Der geteilte Himmel). „Касандра“ е най-важната й творба, която интерпретира битката за Троя, като война за икономическо надмощие и промяна от матриархално в патриархално общество. Германският националсоциализъм, човешката природа, феминизмът и търсенето  на себе си са основните теми в творчеството й.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …