Начало / Автори / Капоти пишел легнал, Набоков – върху картончета

Капоти пишел легнал, Набоков – върху картончета

Известните писатели се вдъхновявали покрай странните си навици

 

 

Винаги е било интересно да се разбере какво са правили известните автори, за да се вдъхновят да пишат. Ето няколко от бележитите писатели, които са използвали различни подходи, пише flavorwire.com.

 

Труман Капоти –► Той обикновено пишел легнал на дивана с чаша шери в едната ръка и с молив в другата. През 1957 г. Капоти казва в интервю: „Аз съм хоризонтален автор. Не мога да мисля, ако не съм легнал на легло или диван с цигара и напитка. Обикновено сърбам от чашата и въздишам. През първата половина от деня пия кафе, след това минавам на шери или мартини. Не използвам пишеща машина, всичко правя на ръка”.

 

Ърнест Хемингуей –► Известен е с това, че пишел 500 думи на ден, главно сутрин, за да избегне горещината. Но бил селективен. През 1934 г. той споделя в писмо до Скот Фицджералд : „На ден пиша 1 страница шедьовър и 91 страници боклук. Старая се да хвърлям боклука в кошчето”.

 

Уилям Фокнър –► Пиел големи количества уиски, докато творял. Най-вече след като се сприятелил с Шерууд Андерсън. „Срещахме се вечер, отивахме в някоя кръчма, където пиехме до 1 или 2 ч. На сутринта се изолирахме и работехме. И така се повтаряше – следобедите и вечерите заедно, сутрин –пишем. Тогава си мислех, че ако това е животът на писателя, значи е идеален за мен”, споделя той в интервю през 1957 г.

 

Владимир Набоков –► Обожавал каталожните картончета, винаги пишел върху тях и ги съхранявал в малки кутии. „Времето ми не е фиксирано, за разлика от инструментите ми. Това са карти и моливи – добре подострени, но не прекалено, с гумичка в края”, казва Набоков в интервю през 1967 г.

 

Т. С. Елиът –► Той обичал да се обръщат към него с „Капитан Елиът”, пише в статия за автора от началото на 20-те години. Слагал си грим на лицето, за да бъде мъртвешки бледо. Въобще бил ексцентричен гений.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …