Начало / България / Франция е гост на Софийския международен панаир на книгата

Франция е гост на Софийския международен панаир на книгата

Софийският международен панаир на книгата ще бъде открит на 6 декември, вторник, от  11 ч. в централното фоайе на Националния дворец на културата. Той ще продължи до 11 декември, неделя. Във фокуса на събитието ще бъде Франция.

22-годишна френска писателка Антонина Кер, чийто провокативен дебют „Цветята на Зоуи“ стана бестселър в страната й, е сред специалните гости на панаира. Тя ще представи книгата си на българските читатели. Романът й, разказан от позицията на възрастен мъж, който се влюбва в много по-млада от него жена, е издаден на български от изд. „Колибри“. Френската делегация се допълва и от  философа Милад Дуеи, социолога  Мишел Мафезели. Те ще участват в текущите дискусии и уъркшопове.

Дуеи ще се включи в дискусията, която ще се проведе в кафене „Дада“ на 7 декември от 16 ч. Темата е новите медии и развитието им.

За откриването на панаира в столицата ще гостува и холандската принцеса Лаурентин ван Оранйе – автор на детската книга „Мистър Фини и светът надолу с главата“ .
Освен френската литература на панаира ще бъдат акцентирани и творби от САЩ, Германия, Норвегия, Китай, Испания, Германия, Албания, Македония, Черна гора, Австрия, Румъния, Швейцария, Сърбия, Словения и Хърватия. За първи път ще бъдат представени на български сборниците „За любовта и жените“ и „Разкази за особняците и малките хора“ на Иво Андрич.

Българските писатели Георги Господинов, носителят на европейската награда за литература за 2011 г. Калин Терзийски и Милен Русков ще се срещнат с читатели и ще дадат автографи.

В рамките на панаира ще бъде организиран семинар „Скандинавските литератури в България“, дискусията „Идва ли краят на книгата“ с участието на Любомир Левчев и Милена Фучеджиева, лекция от институт „Сервантес“, която ще представи новите технологии в преподаването на испански език и проект на сайта „Аз чета“, който е направил мащабно изследване на детските отдели на 27 от регионалните библиотеки в страната.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …