На фокус
Начало / Любопитно / 3 любопитни историйки за писатели

3 любопитни историйки за писатели

1171373092_musketari002

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Когато Александър Дюма пишел „Тримата мускетари” под формата на сериал за един вестник, в договора му с издателя фигурирала точка, че хонорарът ще се определя за броя написани редове. За да увеличи заплащането си, Дюма създал героя Гримо, слугата на Атос, който отговарял на всички въпроси съвсем кратко, в повечето случаи с „да” и „не”. В продължението на книгата, със заглавие „Двайсет години по-късно”, в договора вече било записано, че заплащането е за брой думи. И Гримо се поразбъбрил.

home~inBM8v~4dWDLM_jПопулярната фраза „Две и две е равно на пет”, върху която Джордж Оруел неведнъж акцентира в романа си „1984”, му хрумнала, когато научил за съветския лозунг „Петилетката – за четири години!”

index

 

Широко известна е легендата за средновековния стрелец с лък Вилхелм Тел, когото за неподчинение на началството накарали да стреля в ябълка върху главата на сина му, и той я уцелил. Вдъхновен от тази история, подпийналият американски писател Уилям Бъроуз на една вечерна забава решил да шашне гостите си. Поставил чаша на главата на жена си Джоан Волмър и стрелял с пистолет – от изстрела в главата жена му починала.

Е, определено е успял да ги шашне!

 

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

37d5bef2035cee9a6c906117ffe1bbed

Американка пише феминистка версия на „1984” от Оруел

Сюжетът ще бъде преразказан през женски очи Джордж Оруел създава книгата си през 1948-а, като …