На фокус
Начало / Свят / Литературно наследство на Кафка бе присъдено на библиотека

Литературно наследство на Кафка бе присъдено на библиотека

640px-Kafka1906_croppedВърховният съд на Израел сложи край на продължителна съдебна битка, като присъди неиздавани ръкописи на Франц Кафка на Националната библиотека на страната, съобщи в. „Гардиън“. В неделя институцията отхвърли жалбата на наследниците на Макс Брод – приятел на Кафка и изпълнител на завещанието му, на когото писателят предоставя ръкописите. Авторът на „Процесът“ изисква след смъртта му през 1924 г. документите да бъдат изгорени, но Брод ги запазва и отнася със себе си в Палестина, когато емигрира от Чехословакия  под заплахата на нацистката инвазия.

На смъртния си одър през 1968 г. Брод завещава ръкописите на секретарката си Естер Хоф с инструкцията те да бъдат предоставени на „Израелския университет в Йерусалим, общинската библиотека в Тел Авив или друга израелска организация“. Но вместо да изпълни последната му воля, Хофе, която умира през 2007 г., разделя ръкописите между двете си дъщери, разпалвайки истинска съдебна битка.

В процеса срещу наследниците на Хофе израелската държава настоява те да й предоставят всички документи от завещанието на Кафка, мотивирайки се с последната воля на Брод. Те обаче отказват да се разделят с наследството, оценявано на милиони долари, оправдавайки решението си с факта, че майка им е получила документите от Брод и следователно е техен законен притежател.

В решението си Върховният съд казва: „Макс Брод не е искал собствеността му да се продаде на висока цена, а да намери място в литературна или културна институция“. Приживе Хофе успява да продаде ръкопис на смятаната за най-добра творба на Кафка „Процесът“ за 2 млн. щатски долара. Семейство Хофе държи документите на Кафка в сейфове в Израел и Швейцария и през годините е продало част от тях на колекционери.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

julio cortazar fumando

Десет съвета от Кортасар за добър разказ

Няма правила за писането на един разказ, само гледни точки „Никой не може да твърди, …