Начало / Свят / Литературно наследство на Кафка бе присъдено на библиотека

Литературно наследство на Кафка бе присъдено на библиотека

640px-Kafka1906_croppedВърховният съд на Израел сложи край на продължителна съдебна битка, като присъди неиздавани ръкописи на Франц Кафка на Националната библиотека на страната, съобщи в. „Гардиън“. В неделя институцията отхвърли жалбата на наследниците на Макс Брод – приятел на Кафка и изпълнител на завещанието му, на когото писателят предоставя ръкописите. Авторът на „Процесът“ изисква след смъртта му през 1924 г. документите да бъдат изгорени, но Брод ги запазва и отнася със себе си в Палестина, когато емигрира от Чехословакия  под заплахата на нацистката инвазия.

На смъртния си одър през 1968 г. Брод завещава ръкописите на секретарката си Естер Хоф с инструкцията те да бъдат предоставени на „Израелския университет в Йерусалим, общинската библиотека в Тел Авив или друга израелска организация“. Но вместо да изпълни последната му воля, Хофе, която умира през 2007 г., разделя ръкописите между двете си дъщери, разпалвайки истинска съдебна битка.

В процеса срещу наследниците на Хофе израелската държава настоява те да й предоставят всички документи от завещанието на Кафка, мотивирайки се с последната воля на Брод. Те обаче отказват да се разделят с наследството, оценявано на милиони долари, оправдавайки решението си с факта, че майка им е получила документите от Брод и следователно е техен законен притежател.

В решението си Върховният съд казва: „Макс Брод не е искал собствеността му да се продаде на висока цена, а да намери място в литературна или културна институция“. Приживе Хофе успява да продаде ръкопис на смятаната за най-добра творба на Кафка „Процесът“ за 2 млн. щатски долара. Семейство Хофе държи документите на Кафка в сейфове в Израел и Швейцария и през годините е продало част от тях на колекционери.

Прочетете още

maxresdefault

Франц Кафка е новият любимец в тикток

Любовните му писма се споделят с хаштаг #kafka Писателят със загадъчна душевност се превръща в …