Начало / Читатели / Читателски дневник: Любимите книги на Махатма Ганди

Читателски дневник: Любимите книги на Махатма Ганди

Portrait_GandhiМохандас Карамчанд Ганди, познат като Махатма Ганди, е индийски адвокат, политик, пацифист, борец за човешка свобода и духовен водач на индийското движение за независимост. Индийците го наричат „Баща на нацията“.

Ганди получава международна известност със своята концепция за ненасилствени протести за постигане на политически цели, която се основава на идеята за ахимса. Със своя пример вдъхновява политически лидери като Мартин Лутър Кинг, Нелсън Мандела и Аун Сан Су Чи. Неговата биография „Моят път към истината“ се смята за една от най-добрите и четени книги в този жанр. За него Алберт Айнщайн казва: „На бъдещите поколения ще бъде трудно да повярват, че някога такъв човек, от плът и кръв, е ходил по земята.

Ганди е поредният ни гост в рубриката „Читателски дневник“. Неговите любими книги бяха представени от сайта www.favobooks.com.

„Тайната доктрина“ от Елена Блаватска

Ганди винаги е признавал, че е силно повлиян от теософията и идеите на Блаватска. Книгата е сред любимите и на Алберт Айнщайн. Заедно с „Пророкът“ на Халил Джубран, авторката е сред любимите и на Елвис Пресли.

„Повест за два града” от Чарлз Дикенс

„Залез и крах на Римската империя“ от Едуард Гибън

„Процесът и смъртта на Сократ“ от Платон

„Unto This Last” от Джон Ръскин

„The Gospel in Brief” от Лев Толстой

„Царството Божие е вътре във вас” от Лев Толстой

„Пътешествията на Гъливер“ от Джонатан Суифт

Прочетете още

fingerprint-255897_1920

Пет трилъра, които нямаме търпение да бъдат преведени

Представяме ви световните хитове на пролетта в аванс Това са все книги, които будят огромно …