Начало / Критика / Не можеш да избягаш

Не можеш да избягаш

201423_bЮлия ПЕТКОВА

Ако един-единствен човек

може да прояви толкова омраза,

представете си колко любов

можем да дадем всички заедно…

 

Когато криминален роман започва с такова пацифистко възвание, можеш да очакваш и най-невъзможния финал. И той ще дойде, ако заложиш на седмата поред книга от поредицата с Ерика и Патрик, с която Камила Лекберг си спечели милиони читатели. Но ви предупреждаваме: „Бавачката на ангели” е криминална драма с акцент върху… драмата. Напрежението се сгъстява крачка по крачка, мистерията расте с всяка страница, а развръзката остава непокътната до самия финал. Така беше и с „Немското дете”, впрочем.

Разказът ни запраща към остров Вальо, близо до крайбрежното селище Фелбака. Изминала е половин година, откакто животът на съпрузите Ева и Мортен се срива и те дори не знаят как да се отнасят помежду си. Изгубили единственото си дете, те всяка вечер си лягат с гръб един към друг, сякаш изплашени до смърт да не би някое неволно докосване да отприщи неудържим поток от беди… И с основание, къщата скоро става жертва на умишлен палеж. Години по-рано, навръх Великден, едно семейство изчезва от дома си на същия идиличен остров, като оставя зад гърба си всичко, включително едногодишната си дъщеря на име… Ева.

„Бавачката на ангели” е публикуван за пръв път през 2011 г., т.е. преди бомбения атентат в Осло и смъртоносната стрелба на остров Утьоя. И тъй като напоследък злото в света ескалира, някои от събитията в романа ще ви се сторят ужасяващо правдоподобни. Реалността е коварна – има свойството да изненадва повече от фикцията. Авторката признава, че за да напише тази книга, е трябвало да направи щателно проучване за живота на Херман Гьоринг…

Преди години „Гардиан” призна умението на Камила Лекберг да вае фабули: „Тя създава сложни криминални пъзели, балансира историите си блестящо на границата между задължителния семеен уют и неговата измамна сигурност и топлина, и шокиращите тайни на престъпленията, в които почти всичките й герои са замесени по неочакван, но напълно достоверен начин.” Вече прехвърлила 40-те, с нов съпруг и прясно родено, четвърто поред дете, Лекберг демонстрира неизтощима фантазия. Зад гърба си има девет смразяващи трилъра, осем от които са издадени у нас. Сюжетите й са почти неизменно обвързани с Фелбака – малкото рибарско селище, в което е родена. Докато чакаме българското издание на „Укротителят на лъвове”, шведската кралица на съспенса вече готви юбилейния, десети роман от поредицата.

Прочетете още

Camilla-Lackberg

„Немското дете“ от Камила Лекберг (ревю)

Юлия ПЕТКОВА Суровият мизансцен на Фелбака. Добре познатата ни вече писателка Ерика Фалк открива нацистки …