Начало / Критика / Не можеш да избягаш

Не можеш да избягаш

201423_bЮлия ПЕТКОВА

Ако един-единствен човек

може да прояви толкова омраза,

представете си колко любов

можем да дадем всички заедно…

 

Когато криминален роман започва с такова пацифистко възвание, можеш да очакваш и най-невъзможния финал. И той ще дойде, ако заложиш на седмата поред книга от поредицата с Ерика и Патрик, с която Камила Лекберг си спечели милиони читатели. Но ви предупреждаваме: „Бавачката на ангели” е криминална драма с акцент върху… драмата. Напрежението се сгъстява крачка по крачка, мистерията расте с всяка страница, а развръзката остава непокътната до самия финал. Така беше и с „Немското дете”, впрочем.

Разказът ни запраща към остров Вальо, близо до крайбрежното селище Фелбака. Изминала е половин година, откакто животът на съпрузите Ева и Мортен се срива и те дори не знаят как да се отнасят помежду си. Изгубили единственото си дете, те всяка вечер си лягат с гръб един към друг, сякаш изплашени до смърт да не би някое неволно докосване да отприщи неудържим поток от беди… И с основание, къщата скоро става жертва на умишлен палеж. Години по-рано, навръх Великден, едно семейство изчезва от дома си на същия идиличен остров, като оставя зад гърба си всичко, включително едногодишната си дъщеря на име… Ева.

„Бавачката на ангели” е публикуван за пръв път през 2011 г., т.е. преди бомбения атентат в Осло и смъртоносната стрелба на остров Утьоя. И тъй като напоследък злото в света ескалира, някои от събитията в романа ще ви се сторят ужасяващо правдоподобни. Реалността е коварна – има свойството да изненадва повече от фикцията. Авторката признава, че за да напише тази книга, е трябвало да направи щателно проучване за живота на Херман Гьоринг…

Преди години „Гардиан” призна умението на Камила Лекберг да вае фабули: „Тя създава сложни криминални пъзели, балансира историите си блестящо на границата между задължителния семеен уют и неговата измамна сигурност и топлина, и шокиращите тайни на престъпленията, в които почти всичките й герои са замесени по неочакван, но напълно достоверен начин.” Вече прехвърлила 40-те, с нов съпруг и прясно родено, четвърто поред дете, Лекберг демонстрира неизтощима фантазия. Зад гърба си има девет смразяващи трилъра, осем от които са издадени у нас. Сюжетите й са почти неизменно обвързани с Фелбака – малкото рибарско селище, в което е родена. Докато чакаме българското издание на „Укротителят на лъвове”, шведската кралица на съспенса вече готви юбилейния, десети роман от поредицата.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Camilla-Lackberg

„Немското дете“ от Камила Лекберг (ревю)

Юлия ПЕТКОВА Суровият мизансцен на Фелбака. Добре познатата ни вече писателка Ерика Фалк открива нацистки …