Начало / Интервюта / Камила Лекберг: Времето при нас помага да пиша хубави криминалета

Камила Лекберг: Времето при нас помага да пиша хубави криминалета

Шведската писателка е продала вече над 1,5 млн. книги по света

camillalackberg-q-8yP8Pc3l_eKBGR4tU5wA

Прославя я поредицата с детектив Патрик Хендстрьом и писателката Ерика Фалк. Последната история, която ни предложи обаче, беше напълно самостоятелна – романът „Златната клетка“.

– „Златната клетка“ разказва за жена, която е способна на всичко, че да достигне целта, която си е поставила. Познавате ли такава?

– В живота си съм срещала много силни жени, които са били способни да постигнат всичко, което са си поставили за цел. Героинята ми Фей обаче е комплексен образ. Точно от това извира най-голямата ѝ сила.

– Така че решава да отмъсти на мъжа си, който я е предал.

– Разплатата е единствената възможност пред нея. Не става обаче въпрос просто за отмъщение, а за чувство на удовлетворение и възвръщане на контрола над собствения си живот.

– Жените разполагат с малко по-различни оръжия от мъжете. Въпреки това сега много се говори за сексуален тормоз в шоубизнеса. Как го възприемате вие като популярна личност?

– Имам чувството, че светът на книгите не е толкова повърхностен, колкото света на киното или пък театралния свят. Или поне така се опитва да изглежда. Въпреки това многогодишната ми кариера ме научи да не се грижа за това какво си мислят другите за мен. Изведнъж се оказах много по-свободна.

Мисля, че успехът на скандинавските криминални романи има връзка с климата. В Швеция понякога не виждаме слънце по цяла зима, може би това пробужда тъмната ни страна и така пишем ужасяващи истории.

kamila

– Действието във вашата поредица с герои Патрик Хендстрьом и Ерика Фалк се развива в родния ви град Фелбака. Как реагираха местните?

– Реакциите до една са положителни. Това е една такава малка общност, в която хората са мили един към друг и се полагат грижи за всички. Забавно ми е, когато идват при мен и с чувство за хумор ми обясняват, че са намерили прекрасно място в градината, където може да бъде заровен труп.

– Повече туристи ли идват сега във Фелбака?

– Наистина идват повече туристи. Искат да видят мястото със собствени очи и да вдишат атмосферата му.

– Много залагате на връзката с вашите читатели. Как ви се отразява даването на автографи и многото снимки с тях?

– Свиква се, в началото се ужасявах, щом видех безкрайната опашка. Чувствах се под напрежение. Сега обаче вече знам, че имам ли на разположение достатъчно вода и пишещи химикалки, всичко ще е наред. Общуването с моите почитатели е основата на успеха.

– Сигурно рецензиите от читатели ви интересуват повече от тези на критиците…

– За мен е най-важно това, което си мислят читателите. Но съм любопитен човек и ми е трудно да не прочета рецензи, когато я съзра някъде.

– Пишете от детските си години. Ами децата ви, вървят ли те по стъпките на майка си?

– Засега са просто страстни читатели, книгите са в ръцете им от сутрин до вечер всеки ден. По-малките четат и детските ми книги. Това ме прави щастлива.

Интервю на idnes.cz
Превод Красимир Проданов

Прочетете още

228292_b

Вечните романтични истории – „Ема“

Роман забавен и проницателен „Ема“ на Джейн Остин излиза през 1815-а – историята на млада жена …