Начало / България / „Тихият лидер“ от Карло Анчелоти излиза и у нас

„Тихият лидер“ от Карло Анчелоти излиза и у нас

s-l300До края на годината на българския книжен пазар ще се появи един от хитовете в жанра спортни биографии – „Тихият лидер“ от Карло Анчелоти.

Футболният свят не е приказка, а една съвършена бизнес машина. Легендите за славни победи, непобедими тимове и гениални футболисти са базирани на магическото привличане на най-популярния спорт. Всъщност нещата са много по-прости, както би казал един от най-титулуваните треньори на планетата – Карло Анчелоти.

Всъщност „Тихият лидер” не е биография. Книгата не е типичното похвално слово на успелия човек, драматично описание на върхове и падения, или поредица от забавни случки, в които героите са най-скъпоплатените футболисти на планетата. Тези неща са само нюанси, а идеята на книгата е много по-мащабна.

Какво е най-доброто гориво за задвижването на съвременната бизнес машина? Какъв трябва да бъде шефът на една успешна фирма и как да извлече максимума от своите служители? Има ли успешен модел, който да се прилага в съвременния корпоративен свят?  Всички тези въпроси са без категоричен отговор, но Карло Анчелоти разкрива своя подход, донесъл му невероятни успехи в най-конкурентните първенства в света.

Италианският специалист доказва с практически примери как може да се контролира съблекалня, която е пълна с разнородни характери и звезди с огромно его. Историите и примерите са разказани лично от неговите подчинени и шефове. Роналдо, Малдини, Ибрахимович, Неста, Бекъм… всички те са благодарни за срещата с Карло Анчелоти, а разказите им за преживелиците с треньора допълват по прекрасен начин идеите на „Тихо лидерство“.

„Той е джентълмен, но джентълмен с цел. Притежава този типичен за него тих маниер, който му позволява наистина да изслушва. Хората, знаещи как да слушат правилно, възприемат доста. Той не е човек, който ще се извишава в стаята, но когато каже нещо, винаги си струва да го чуеш. Карло е добър човек и страхотен треньор. Бях се надявал как той ще дойде в „Манчестър Юнайтед”, но не се получи. Някой друг път, може би”, сър Алекс Фъргюсън

Карло Анчелоти е един от най-великите мениджъри на всички времена с петте си спечелени титли от Шампионската лига. Нещо повече, неговият подход се отличава драстично от агресивното театралничане, което е любимо на много от неговите съперници.

Неговият подценяван стил му донесе уважението на медиите, подкрепата на трудни за работа клубни управници (Силвио Берлускони и Роман Абрамович) и може би най-важното – страстната лоялност на футблисти като Дейвид Бекъм, Златан Ибрахимович и Кристиано Роналдо, които оказаха съдействие за книгата.

В „Тихият лидер“ Анчелоти разкрива пълната и завладяваща история на своята мениджърска кариера – неговите методи, ментори, грешки и триумфи. Описва своя тих стил на стратегическо менажиране на таланти. Той очертава характерите, предизвикателствата и решенията, които са го оформили. Резултатът е едновременно блестящ мемоар и ценно проникновение в бизнеса на лидерите.

Сред клубовете, водени от Анчелоти, са „Парма”, „Ювентус”, „Милан”, „Пари Сен Жермен”, „Реал” (Мадрид) и „Челси” (печелейки дубъл през 2010-а). Съвсем наскоро той се присъедини към „Байерн” (Мюнхен). Печелил е титли във всички държави, където е бил мениджър.

Татко Карло, както го наричат някоои, пише „Тихият лидер“ с двама съавтори – Крис Брейди и Майк Форд. Крис е професор по изучаване на мениджмънта и е директор на Центъра за спортен бизнес в Салфордския университет. „90-минутният мениджър” е една от неговите книги. Майк Форд е бивш спортно-технически директор в „Челси”, а в момента е спортно-технически анализатор на „Сан Антонио Спърс” в НБА.

“Карло обича да показва строгото си лице на света, но вътрешно е една невероятна личност. Той е един от най-добрите и важни хора, които съм срещал, откакто се занимавам с футбол. Когато си с Карло, все едно си със семейството. Ставаш част от неговата фамилия“, казва Кристияно Роналдо за трньора.

„Той е мениджър, под чието ръководство всеки футболист би играл с удоволствие… В съблекалнята неговият подход е спокоен. Вярва, че футболистите би трябвало да са способни сами да се мотивират. Някои мениджъри викат и се ядосват като начин да покажат своята власт, докато Карло има същата власт, просто защото го уважаваш прекалено много. Спокойствието, което той вдъхва в съблекалнята, помага на играчите да останат невъзмутими около него и да играят за него, а това е една от най-силните му страна“, допълва Дейвид Бекъм.

Прочетете още

snimka(2)

Весела Ангелова: В големия Уолт Дисни винаги остава и детето Уолт

Разговор за биографията на славния кинаджия с нейния преводач Избрахме необичаен начин – с цитат, …