Начало / Читатели / Читателски дневник: Любимите книги на Дон Уинслоу

Читателски дневник: Любимите книги на Дон Уинслоу

winslowДон Уинслоу е американски сценарист и писател на бестселъри в жанра трилър и исторически роман. Първият му роман „A Cool Breeze on the Underground” от поредицата „Нийл Кери” е публикувана през 1991 г. Тя е добре оценена от критиката и е номинирана за наградата „Едгар” за най-добър дебют. От 1996 г. започва да пише самостоятелни романи. Трилърът му „The Death and Life of Bobby Z” е екранизиран през 2007 г. с участието на Пол Уокър и Лорънс Фишбърн. Следващият „California Fire and Life” е удостоен с наградата „Шамус” за най-добър криминален роман.

През 2010 г. е издаден трилърът му „Диваци” от едноименната поредица. Главните герои Бен – богат бизнесмен от Лагуна Бийч, Чон – бивш морски тюлен и наемник, и красивата Офелия се противопоставят срещу безкомпромисния мексикански картел Баха. Книгата става международен бестселър. Тя е екранизирана през 2012 г. от режисьора Оливър Стоун с участието на Тейлър Кич, Блейк Лайвли, Джон Траволта, Салма Хайек и Бенисио Дел Торо. Бестселър става и трилърът му „Сатори”, който е ретроспекция на романа на Треванян „Шибуми“ и допълва предисторията на героя Николай Хел.

Дон е днешният гост на рубриката „Читателски дневник“. Представяме ви любимите му полицейски романи, публикувани от сп. „Week”.

„The New Centurions“ от Джоузеф Уамбах

Това е първият модерен роман за ченгета. Всъщност сюжет няма. Книгата разказва за вътрешния свят на три ченгета от Лос Анджелис през 60-те.

„The Given Day“ от Денис Лихейн

Романът на Лихейн за стачката в Бостънската полиция през 1919 г. изненадващо започва с описание на бейзболен мач на Ред Сокс с Бейб Рут и сборен отбор от афро-американци. Но всъщност книгата е повече за петролния магнат Дани Къфлин и конфликта между дълга и корупцията. Това е най-силната книга, която някога съм чел.

„Поверително от ЛА“ от Джеймс Елрой

Третата книга от четирилогията за Лос Анджелис на Елрой разказва за три ченгета, разследващи корумпирани политици. Прекрасно написана, с великолепно предадена атмосфера. Хвърля светлина върху истинския живот на ченгетата.

„Hard Revolution“ от Джордж Пеликанос

Героят Дерек Стрейндж е тъмнокожо ченге новобранец в полицията на Вашингтон точно преди бунтовете в града през 1968 г. Обичам всяка книга на Пеликанос, но тази ми е любима.

„Prince of the City“ от Робърт Дейли

Това е истинската история на полицейското управление на Ню Йорк. Детективът Боб Лучи е главен герой в скандала за корупция през 1970 г., който забърква група елитни ченгета от наркоотдела. Задължително четиво за всеки, който иска да разбере културата на това да бъдеш ченге.

„Resurrection Men“ от Йън Ранкин

Любимият ми роман за великия Джон Ребус. Шотландският детектив е в беда и попада сред група уволнени полицаи, които разследват безнадеждни неразрешени случаи. Ранкин е известен с умението си да представя тъмната страна на Единбург, но най-впечатляващо в работата му е умението да представи вътрешния живот на Ребус. Просто това е прекрасен писател.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

48926456_2000025810084981_8829826485624766464_n

Да четеш хубави книги е като да говориш с най-достопочтените хора

Шест любопитни мисли, които ни предизвикват да се усмихнем, а после и да разтворим книга Някои от …