Начало / Автори / Типовете енеаграми на известните автори

Типовете енеаграми на известните автори

eneaЗа тези от вас, които не са запознати с енеаграмата – това е система за профилиране на личността, която датира от времето на ранните християнски мистици, суфите, а вероятно дори още дълго преди това. Енеаграмата е представена в модерния свят от Оскар Ичазо и впоследствие развита от Дон Ричард Рисо и Ръс Хъдсън, които пишат популярни трудове по този въпрос. На тази типология на характера е посветена и книгата „Енеаграма“ от Хелън Палмър.

Енеаграмата се състои от девет типа на личността. Всеки тип се определя от ключовото си желание и ключовия си страх. Просто за забавление, сайтът bookriot.com представи енеаграмите на 100 типа известни писатели.

konfucТип 1 – Реформаторът

Те се водят от желанието си да бъдат добри и страха си да бъдат корумпирани и зли. Имат склонност към желязна етика, високи стандарти и ако са здрави, към борба за справедливост.

Вероятно към този тип са принадлежали Конфуций, Платон, сър Томас Мор, К.С. Луис, Махатма Ганди, папа Йоан Павел II, Нелсън Мандела, Хилари Клинтън, Джордж Бърнард Шоу, Джордж Оруел, Хенри Дейвид Торо, Ал Гор, Руди Джулиани, Сандра Дей О’Конър, Томас Келър, Ралф Нейдър, Ноам Чомски, Бил Мойърс, Джордж Уил, Уилям Ф. Бъкли младши, Бил Мейър, Тина Фей, Сузан Браунмилър, Джесика Митфорд и Джули Андрюс.

Mother Teresa of Calcutta at a pro-life meeting on July 13, 1986 in Bonn, GermanyТип 2 – Помощникът

Те се водят от желанието си да бъдат обичани и от страха си да бъдат отхвърлени и недостойни за любов. В най-добрите си моменти, те обикновено са топлосърдечни, състрадателни  и имат интерес да са благоугодни и да се грижат за другите хора.

Вероятно сред тях са Байрон Кейти, Лео Бускаглия, папа Йоан XXIII, Дезмънд Туту, майка Тереза, Барбара де Анджелис, Бети Фрийдан и Нанси Рейгън.

800px-ArnoldSchwarzeneggerSDJun10Тип 3 –  Постигащият успехи

Този трети тип се водят от желанието си да чувстват така, сякаш имат нещо ценно да предложат на света, както и от страха си да не бъдат безполезни. Те обикновено са амбициозни, усърдни и загрижени за това какво впечатление оставят в другите.  Вероятно този трети тип включва Труман Капоти, Тони Робинс, Арнолд Шварценегер, Опра Уинфри и Джон Едуард.

VirginiaWoolfТип 4 – Индивидуалистът

Личностите от този четвърти тип се водят от желанието си да създадат силна идентичност и страха си от липсата на собствена идентичност. Те обикновено са креативни, емоционални, находчиви и резервирани типове.

Вероятно сред този четвърти тип попадат Едгар Алън По, Руми, Вирджиния Улф, Ан Райс, Юкио Мишима, Ане Франк, Исак, Динесен, Уилям Фокнър, Фьодор Достоевски, Тенеси Уилямс,   Мери Макарти, Робърт Джеймс Уолър, Анаис Нин и Дж. Д. Селинджър.

364px-James_Joyce_by_Alex_Ehrenzweig,_1915_restoredТип 5 – Изследователят

Този пети тип се водят от желанието си да разберат света и да докажат на себе си, че са компетентни, както и от страха си да не са безпомощни и некадърни. Обикновено те са независими, церебрални и донякъде откъснати от останалите.

Вероятно този пети тип включва хора като Стивън Хокинг, Алберт Айнщайн, Емили Дикинсън, Фридрих Ницше, Агата Кристи, Джеймс Джойс, Стивън Кинг, Оливър Сакс, Сюзън Зонтаг, Жан-Пол Сартр, Урсула К. Ле Гуин, Кормак Маккарти, Владимир Набоков, Лорън Айсли, Греъм Грийн, Патрик О’Брайън, Питър Матисен, Иън Макюън, Луис Карол, Карл Маркс, Пол Боулс и Клайв Баркър.

Mark_Twain_by_Abdullah_Frères,_1867Тип 6  – Лоялният

Хората от този 6 тип се водят от желанието си за сигурност и страха си от това да не останат без достатъчно подкрепа и напътствия. Обикновено те са отговорни и предани. Вероятно този 6 тип включва личности като Марк Твен, Зигмунд Фройд, Уилям Джеймс, Дж. Р. Р. Толкин, Джиду Кришнамурти и Джон Гришам.

640px-Benjamin_Franklin_1767Тип 7 – Ентусиастът

Хората от тази група се водят от копнежа си по лесния живот – всичките им нужди да са удовлетворени, както и от страха си от болката и страданието. Хората от тази група обикновено са общителни, спонтанни и постоянно в движение.

Вероятно този 7 тип включва Бенджамин Фракклин, Робърт Фългъм, Джералд Джамполски, Хенри Милър, Джоузеф Чилтън Пиърс, Бърни Сийгъл, Том Улф, Ричард Файнман, Оскар Уайлд и Сара Палин.

ErnestHemingwayТип 8  – Претендентът

Те се водят от желанието си да контролират собствената си съдба и от страха си да бъдат подвластни на някой друг. Те обикновено са настоятелни и имат склонност да се изявяват като лидери, когато са в свои води.

Вероятно личности от тази група са Др. Фил, Барбара Уолтърс, Харлан Елисън, Тони Морисън и Ърнест Хемингуей.

220px-J._K._Rowling_2010Тип 9 – Миротворецът

Личностите от тази последна девета група, следвайки името си, се водят от желанието си за вътрешен мир и хармония, както и от страха си от загуба и раздяла с тези, които обичат. Обикновено те са сговорчиви, любезни и добродушни.

Вероятно личности от тази група са Дж. К. Роулинг, Джейн Остин, Карл Густав Юнг и Карл Роджърс и др.

Прочетете още

79f6bee138d5f697afd2c85767846ccfdc4ef71e

Почина писателят, обединил френския литературен авангард

Ключова фигура е няколко десетилетия Филип Солерс е една от най-забележителните личности сред пишещите на …