Начало / Читатели / „Бруклин” от Колм Тойбин (ревю)

„Бруклин” от Колм Тойбин (ревю)

200648_bМая  КАСАБОВА

„Бруклин“ е като едно дългоочаквано писмо, пропътувало хиляди километри, написано с думите на отдавна заминал, но все така скъп на сърцето ни човек. Може би звучащо леко дистанцирано, с една лаконичност на изказа, която в началото стъписва, но с всяка следваща сричка става ясно, че иначе не може. И в това се крие очарованието на романа – понякога няма нужда излишни разсъждения да замъгляват преценката ни за живота. Той и без това е достатъчно сложен.

Ейлиш Лейси разбира точно колко сложен, когато бива изпратена от майка си и сестра си в далечната и непозната Америка, в която трябва да се приспособи и да се научи да оцелява далеч от дома. Различната култура, расовите предразсъдъци, които през 50те години на 20ти век владеят изцяло Щатите, настъпващата еманципация на жените – всичко това е твърде много за понасяне за ирландска девойка, която досега е виждала само спокоен живот на село, заобиколена единствено от познати лица.

А новият й дом Бруклин гъмжи от ирландци, италианци, чернокожи, кой от кой по-колоритен, със свои особености, наложени от произход, местоживеене, политика, от променящия се свят въобще. Изпълнената с противоречия Ейлиш, която не може да прецени дали е от тук или от там, е принудена да живее живота на емигрант, живота на вечния чужденец и то без много да му мисли, защото никой никого не чака във времена на постоянен подем и себедоказване. Това е Страната на неограничените възможности и скромното ирландско момиче трябва да открие своите … или да се върне обратно там, откъдето е дошла.

Колм Тойбин обрисува брилянтно чувствата на всеки, който някога е бил далеч от родина, дом, семейство и приятели. Във всяка дума и разсъждение на героинята се усещаше живо, толкова живо и ярко чувството, сякаш ти самият пътуваш в презокеански лайнер и те чакат дълги дни, месеци и години на непознато място, което не е твоят дом.

А издателство „ICU“ отново предоставят на българския читател възможността да се увери, че не всичко на Запад е перфектно, а даже напротив – всичко е в нас и нашите възможности да променяме – себе си, родината си и света около нас, такъв какъвто искаме да го виждаме.