Начало / Критика / „Планираният хаос“: В тресавището на медиите

„Планираният хаос“: В тресавището на медиите

Огнян СТАМБОЛИЕВ

201513_bНамираме се в Париж, но действието може да се развива и във всяка друга столица, в редакцията на голяма радиостанция, където новините за различни инциденти и катастрофи, пожари, наводнения, земетресения, терористични атаки на ислямисти, банкови кризи, войни и дори планетарни катастрофи се „изливат” като безспирен порой, при това денонощно в ефира.
В друг план – една тайна, окултна международна организация подготвя – при строга секретност! – голям проект за радикална промяна в живота на планетата: чрез контрол на информацията и създаването на един ”планиран хаос”, на едно „профилактично”, предохранително „безредие”. И колкото и да е неочаквано и странно, този секретен  проект предвижда и протокол за сътрудничество между човешката раса и расата на „плъховете-мутанти”…
Написан от първо лице, единствено число, в сегашно време, този много актуален, новаторски роман, в който се преплитат реалното и фантастичното, е решен в определено журналистически стил.  Основната тема e за информацията, по-точно за свръхинформацията, която като мощна лавина залива нашия ден. Защото, макар да звучи парадоксално – свръхинформираният, преситен от новости и сензации човек днес е и определено парализиран човек! В момента, в който се препълни от свръхинформация от всякакъв вид и род – политическа, социална,  икономическа, светска, той изгубва волята и заедно с нея и способността си да мисли самостоятелно, да действа, да твори… да бъде активен. Той сяда пред телевизора или радиоприемника да види или да чуе предаване, филм, футболен мач, концерт, забавно предаване, реклами, риалити шоу, но от тях, често пъти, вместо да се образова, се опростачва и затъпява.
Как се преминава от едната крайност към другата – от парализирания от цензурата по времето на комунизма човек до също парализирания, но от свръхинформацията индивид – ето един интересен механизъм, който единствено иронията на Историята може да създаде.
Авторът, световноизвестният белетрист, драматург и поет, познатият и у нас Матей Вишниек (род. 1956), също и журналист в радио (работил е през 1988 и 1989 в ВВС, Лондон, а от 1990 досега в Радио Франс ) ни представя един  оригинален и силен роман-манифест, една радиография на тази нова форма за „промиването на мозъци”.
Забележителната му, майсторски изградена сатира, в традицията на Джонатан Суифт и Семюъл Бътлър, предлага на читателя едно интелектуално упражнение по рефлексия, провокира го да „прочисти” мозъка си от натрупалите се не само от близкото комунистическо минало, но и от настоящето шлаки, от вилнеещия чрез медиите „колективизъм от нов тип”.
На състоялия се наскоро Фестивал на европейската литература в град Коняк, Франция, известният и у нас румънски поет, белетрист и драматург Матей Вишниек (определян от критиката като „новия Йонеско”) получи голямата награда за Европейска литература на името на Жан Моне.

Прочетете още

204047_b

Огнян Стамболиев с награда за превод

На състоялия се наскоро в столицата на Молдова, Кишинев, Шести международен конгрес на изследователите на …