Начало / България / Как да печелим от търгуване на финансовите пазари?

Как да печелим от търгуване на финансовите пазари?

sledvaite_golemite_pari_na_forex_pazara_coverОт какви предимства има нужда трейдърът, за да печели при търгуването на  финансовите пазари, научаваме от Светлин Минев в новата му книга „Следвайте големите пари (на форекс пазара)”. Авторът поставя акцент върху потоците от ордери (order flow) и разкрива различни стратегии за търгуване, които се базират на техния анализ.
Финансови пазари, трейдъри, дилъри, потоци от ордери – все понятия, които не говорят почти нищо на тези, които не се занимават с валутна търговия. В новата си книга „Следвайте големите пари (на форекс пазара)” Светлин Минев хвърля светлина върху тези понятия, подчертавайки, че за да печели от търгуване на финансовите пазари, трейдърът трябва да има предимство пред другите трейдъри. За разлика от предишната му книга „Приложен форекс”, която е фокусирана върху анализа на ценовото движение, в „Следвайте големите пари (на форекс пазара)” Минев акцентира на потоците от ордери (order flow), които той посочва като ключови. Заради липсата на информация, с която разполагат дилърите, трейдърите могат да изучават основните принципи за генериране на потока от ордери, което да им даде предимство пред останалите трейдъри. „Засега поне това ни дава предимство пред останалите трейдъри, тъй като по мои наблюдения голяма част от тях дори не си правят труда да разберат как функционират самите пазари”, обобщава Минев.
В изданието са разгледани подробно видовете ордери, тяхното разпределение, позиционирането на пазарните участници, стоп поръчките и др. От „Следвайте големите пари (на форекс пазара)” (ИК „Сиела”) научаваме също защо и как се движат котировките, както и различни стратегии за търгуване. Авторът подчертава, че „няма как да има една или няколко най-добри системи за търгуване. Ако те съществуват, в един момент всички ще започнат да ги прилагат и съответно ще печелят. Това обаче на практика не е възможно и затова е препоръчително да не търсим Светия граал на системите за търгуване, освен ако това не е някакво хоби. Просто трябва да следваме „големите пари” и да прилагаме методите, които те използват. Това не е много лесно, но не е невъзможно. Изискват се знания, опит и много работа.”
Светлин Минев се занимава с технически анализ и финансови пазари от 1998 г. Работил е като индивидуален трейдър, риск мениджър и валутен дилър в SG Експресбанк. Привърженик е на краткосрочните стилове на търгуване – от скалпинг до суинг в рамките на деня. По-дългосрочни позиции открива само с опции. Решенията за откриване на позиции Минев взема основно на базата на технически нива, ценово движение, корелации и четене на котировки. Пише за сайта www.fbmtrader.com. Освен на „Следвайте големите пари (на форекс пазара)” Светлин Минев е автор още на книгите „Как да търгуваме на финансовите пазари”, „Как да съставим собствена форекс стратегия”, „Стратегии за търгуване на финансовите пазари” и „Приложен форекс”.

 

ОТКЪС
Основни пазарни участници
След като разберете какво и кога се търгува, трябва много добре да знаете и кой и как го търгува. Цените на финансовите инструменти се движат от парите, а самите пари се движат от пазарните участници. В крайна сметка те определят дали да купят или продадат някоя валута или фючърс на определени нива или да изчакат по-добри. Техните решения определят потоците от ордери. Действията на пазарните участници могат да бъдат породени от спекулативен (печалба от ценови движения) или търговски интерес (обмяна на чуждестранна валута, получена от износ или предназначена за внос на стоки и услуги).
Темата за пазарните участници разгледах по-подробно в книгата „Приложен форекс“, но тук ще отбележа основните моменти. Нека да видим кои са основните групи участници на финансовите пазари и какво мотивира техните действия.

Централни банки и правителства
Това са може би най-големите участници на финансовите пазари, тъй като те разполагат с неограничени ресурси, както се видя през последните години. Въпреки че не могат да печатат пари, централните банки намират други начини за контролиране на паричното предлагане, като например т.нар. количествени улеснения (quantitative easing – QE). Централните банки влияят основно на фундамента на валутния пазар чрез своята парична политика. Както се видя от действията на швейцарската централна банка, това влияние понякога може да е съществено и да предизвика сериозни състресения и дори фалити на пазарни участници.
Директното участие на централните банки се изразява в интервенции или управление на валутните им активи. В първия случай те не търсят печалба от сделките, а целта е да се поддържат дадени ценови равнища на местната валута или поне да се забави нейното поскъпване или обезценяване. Във втория случай обаче идеята е да се реализира някаква доходност от валутните резерви. Казано накратко и директно, когато управляват валутните си резерви, централните банки действат като спекуланти (при това много големи) и се стремят единствено да реализират печалба. Особено активни в тази си роля бяха някои централни банки (предимно азиатски) през периода 2006-2008 година. Тогава те трупаха огромни валутни резерви заради високите цени на суровините или търговски излишък. Особено активни бяха от китайската централна банка, които управляваха резерви от няколко трилиона долара. Тъй като голяма част от тях бяха в долари, налагаше се диверсификация в други валути. Други азиатски централни банки действаха по същата схема и в крайна сметка се формираше огромен поток от ордери за продажби на долари срещу други валути. По този начин се поддържаше възходящ тренд във валутни двойки като EUR/USD, GBP/USD, AUD/USD и др.

Търговски банки и други финансови институции
Големите банки формират основната инфраструктура на валутния пазар. Почти всички ордери на даден етап минават през някоя от тях. Поради тази причина техните дилъри имат предимство пред останалите пазарни участници, тъй като знаят почти винаги какво точно се случва. Ако не го знаят, могат да го разберат от колеги, както стана ясно от разследванията на регулаторните органи. Банките участват на валутния пазар, за да изпълняват ордери на свои клиенти или със спекулативна цел. Бонусите на дилърите зависят от печалбата, която реализират, а обикновено „покриването“ на клиентска позиция става с малък спред (особено на големи позиции). Поради тези причини дилърите на големите банки се възползват понякога от предимствата, които имат. Лимитите на позициите се следят в края на деня и не е задължително всяка сделка да се затваря на секундата. Ако дилър има информация, че наблизо до текущите нива има стопове, той може да реализира допълнителна печалба от няколко пипа. Вместо примерно да купи от клиента на 1.1598 и да продаде веднага на друга банка на 1.1599, дилърът може да помогне за активиране на стоповете на и над 1.1600. В резултат на това ще има бързо възходящо движение от поне 5-10 пипа. В крайна сметка печалбата от клиентския ордер ще бъде няколко пъти по-висока. Сами можете да пресметнете какво се получава за суми от порядъка на 100 милиона и повече.
Разбира се, няма как да знаем точно какви ордери се изпълняват в момента и какви са разположени в близост до текущите пазарни нива. Това обаче не означава, че не можем да предполагаме и да се възползваме от това. Ако не сме прави, стоповете ще ни предпазят от големи загуби. Това, което трябва да знаете за банките и техните дилъри, е, че основната им мотивация е годишният бонус и съответно печалбата. На всичко отгоре някои от тях разполагат с информация, недостъпна за останалите пазарни участници. Когато могат, те се възползват от това предимство.

Прочетете още

robert-kiyosaki-2

Авторът на „Богат татко, беден татко“ празнува

На 8 април 2020-а Робърт Кийосаки навършва 73 г. Американски предприемач от японски произход – …