Начало / Интервюта / Чавдар Атанасов: Важно е децата отрано да знаят за парите

Чавдар Атанасов: Важно е децата отрано да знаят за парите

Един хубав разговор за парите с наръчник за деца

Чавдар Атанасов

В „Книга за парите за деца и тийнейджъри“ има всичко необходимо за финансовата грамотност на онези мили създания, на които родителите все се чудят как да обяснят защо им отпускат точно толкова джобни, има ли смисъл сега от нов телефон и т.н. За да избегнат споровете вкъщи, препоръчваме им да започнат с една малка и забавна, но ценна като учебник книжка. Любопитно е, че тя е създадена от баща и син, които изкарват заедно парите си от книги тук, в България. Разговаряме с бащата Чавдар Атанасов.

– Г-н Атанасов, защо написахте „Книга за парите за деца и тийнейджъри“, при положение че те още харчат парите на родителите си?

– Всъщност идеята беше на моя син и съдружник Светослав. На мен ми трябваше по-малко от минута, за да му кажа, че идеята е страхотна. Конкретният повод за хрумването му е провокиран от един комедиен сериал, в който героите са се оплаквали, че няма разбираеми книги по въпроса. Но по-дълбоката причина е, че с течение на времето, докато е растял, той е разбрал, колко е важна тази тема. Понеже аз се занимавам с предприемачество от почти 30 години, вкъщи думата „пари“ никога не е била „табу“. Отделно, редовно сме дискутирали всякакви събития, свързани с бизнеса ми. Това, съчетано със завършването на образованието му в УНСС в специалност Предприемачество (аз съм завършил същото) го направи по-подготвен по темата от обичайното.

А и уменията и навиците, свързани с финансовите и икономическите решения, не се придобиват за седмица или месец. Необходими са години, в които човек пробва, греши или не, докато си създаде сам свои принципи и правила. Така, когато стане пълнолетен, вече ще може да управлява добре личните си финанси и надявам се – личните си инвестиции. В книгата съм обяснил това подробно, дори има две глави по темата защо трябва да бъдем финансово грамотни – едната е за родителите (предговора) и една за децата.
Много е важно децата отрано да осъзнаят, че един ден ще трябва да изкарват пари и затова трябва да се погрижат за образованието си и за придобиването на умения, които ще им трябват в бъдеще – например компютърни умения, овладяването на чужди езици, презентационни умения и др.

– Докато пишехте книгата, вие съобразявахте ли се с икономическите условия в България, която си е направо бедна на фона на другите европейски страни?

– Да, и това я отличава от малкото преводни заглавия по тази тема. „Книга за парите за деца и тийнейджъри“ е единствената от български автор. Когато съм чел книги за лични финанси за възрастни от чужди автори, винаги съм имал едно наум, че не всичките им съвети са приложими в България. Разбира се, аз съм благодарен за това, което съм научил от техния опит.

Факт е, че сме бедни в сравнение с другите европейски страни. Причините са много, но има какво да направим. Финансовото и икономическо ограмотяване е най-лесното и най-бързото като ефект. Докато писах книгата, разгледах най-различни проучвания за финансова грамотност и там ясно се виждаше връзката между този показател и стандарта на живот в другите страни. Първенци очаквано са Германия, скандинавските страни и Нидерландия. Разбира се, тук е важно кое от двете е причина и кое следствие. Причините да сме бедни са много. Някои от тях дори исторически. Ние не можем да променим миналото, но можем да променим бъдещето си. Всеки може да погледне снимки от края на Втората световна война и да види как са изглеждали градове като Лондон, Берлин и Токио и др. и как изглеждат сега. Значи бъдещето е в нашите ръце!

– Споделете някои факти от финансовата област, които мислите, че ще са интересни за младите, пък и за техните родители?

– Хубав въпрос! Събитията в „домашната“ икономика могат да бъдат разделени общо на два вида. Първо, явления, които не зависят от нас – подем, спад, местни и световни кризи, инфлация и др. Второ, събития, които зависят от нас и нашите активни действия – лични инвестиции, добър избор на професия, образование и занятие, постоянно повишаване на уменията и квалификацията и др. Ще използвам една от най-дискутираните теми напоследък – инфлацията. По принцип инфлацията „изяжда“ нашите спестявания и доходи. От друга страна, „изяжда“ и нашите дългове. Ниските лихви в банките са проблем, ако имаме голям депозит, но са предимство, ако решим да инвестираме с кредит. Комбинацията от двете явления може да направи една добра инвестиция още по-добра. Така проблемът може да се превърне в предимство. Лимонът се превръща в лимонада :)

Идеята на финансовата и икономическа грамотност е да разберем световните и местни тенденции, да прогнозираме бъдещето и да заемем правилна позиция с нашите лични инвестиции и планове. Ако свършим тази работа добре, ни чакат разни хубави неща – спокойствие и екзотични почивки с любими хора :)

pari

– Кажете ни любимия си виц за парите, виждам доста такива във вашата книга?

– Да, всяка глава започва с виц. Понеже темата за парите по принцип е малко суховата, се опитах да направя съдържанието по-интересно, по-раздвижено и леко за четене. Има и много примери от ежедневието на децата. Книгата е богато илюстрирана. Ето го и вицът:

Майка и баща разпределят парите от семейния бюджет:
– А сега за сметките… За тока – 50 лв, за телефоните – 45 лв., за водата – 35 лв. За таксата за детската градина…
Детето, като чуло това, веднага се развикало:
– Браво, бе! Аз на тях ще им ям, ще им спя и ще им слушам, а вие на всичкото отгоре и пари ще им давате!…

– Заедно с вашия син управлявате издателство Vision books. Чувствате ли се понякога като героя от „Богат татко, беден татко“ и случва ли ви се вие да учите нещо от него, вместо той от вас?

– Да, наистина се получи нещо подобно. Този процес започна много отдавна, години преди да направим издателството. Признавам си, че за мен е голямо удоволствие да работя със сина си.

И да, аз непрекъснато се уча от него. Според мен освен че децата трябва да слушат родителите, родителите също трябва да слушат децата. Човек трябва да бъде настроен да се учи цял живот. В съвместната ни работа аз допринасям с опита си, а той със свежи идеи и с по-доброто познаване на съврмеменните технологии и канали за комуникация. Имаме взаимно допълващи се умения. Както вече споменах, идеята за тази книга е негова. Той има и специфични интереси и познания в областта на киното, комиксите и фентъзи/фантастика жанровете… Не е случайно, че собствените ни интереси като читатели до голяма степен съвпадат и с вида книги, които издаваме, те са все от български автори, с български илюстрации и корици. В страната ни има невероятно талантливи хора на световно ниво. Понеже обичаме и уважаваме книгите по принцип, изпипваме детайлите по всяка наша книга и го правим с любов.

Въпросите зададе Людмила Еленкова

Прочетете още

03

И малкият може да е герой – истории с хамстер за храбри деца

Приключенията на Били се четат с усмивка Хамстера Били търси нови приятелчета сред българските деца …