Начало / България / Том Егеланд тръгва по дирите на съкровище от Константинопол

Том Егеланд тръгва по дирите на съкровище от Константинопол

Sukrovishteto ot Konstantinopol korica rgbБезценно съкровище, древно пророчество, исторически загадки и едно смело момче попадат във фокуса на новия роман „Съкровището от Константинопол“ (изд. „Персей“) на Том Егеланд, един от най-популярните скандинавски писатели в света. 14-годишният Роберт, герой на книгата, се присъединява към майка си, която участва в археологически разкопки в Норвегия. Мълвата за изключителна нова находка се разпространява бързо. Докато майка му открива гроб на викингски вожд, Роберт попада на непозната руна и решава сам да проведе свое проучване. Но момчето започва да сънува странни неща. В сънищата си той се превъплъщава в младия викинг Улв, син на княз Ньол, който иска да похити съкровището на Константинопол. Улв пази тайната на това съкровище, а то ще бъде открито само ако Роберт дешифрира кода от древни руни. В надпревара с изтичащото време момчето трябва да го намери, преди то да е попаднало в неподходящи ръце…
С предишната си книга „Загадката на катакомбите“ (също с главен герой Роберт) Том Егеланд спечели норвежката награда за най-добър роман за млади читатели – „АРК“, а в България книга бе класирана на второ място за наградите „Бисерче вълшебно“. С тези две книги Егеланд се вписва в една световна тенденция в литературата – големи, международно признати автори да пишат и книги за новото поколение читатели, в същия жанр, в който са се наложили. Подобно нещо направи и Джон Гришам, създавайки образа на Теодор Буун, момчето адвокат. Том Егеланд пък създаде 14-годишния Роберт, който понякога се справя с разрешаването на исторически загадки по-добре и от майка си, която е известен археолог. В „Съкровището от Константинопол” смелото момче има и помощник – симпатичната негова връстничка Анита. И докато двамата са на път да открият необикновено съкровище, неочаквано се влюбват един в друг.
Книгата наистина предлага увлекателно приключение. Егеланд забърква интрига в специфичния си стил – и светът е на ръба на унищожение, и древните загадки имат още какво да разкрият. Стилът е такъв, че романът се чете с еднакво удоволствие от малки и големи, предлагайки шеметно действие. Историята се развива успоредно в наши дни и преди десет века. Стилът на Том Егеланд ни кара да затаим дъх, докато чакаме Роберт да разбие викингските кодове, да научи повече за Свещения Граал и да… целуне за първи път Анита. Това е и роман за историята и археологията, и проникновение за най-големите загадки на живота и смъртта.
Писателят нашумя в световен мащаб със своите истории за древността. Най-големият му хит е „Краят на кръга”, който изпреварва с няколко години „Шифърът на Леонардо” на Дан Браун, а сюжетът е същият. Не закъсняват и обвиненията към Дан Браун в плагиатство, раздухани от световните медии. Самият Том Егеланд не предприема съдебни действия, а насочва вниманието си към писането на следващите си книги, разбулващи нови исторически и библейски загадки. Така се появяват и издадените на български „Тринадесетият апостол“, „Заветът на Нострадамус“, „Евангелието на Луцифер“, „Пазителите на завета“, „Нощта на вълците“ и „Лъжите на бащите“. Прочутият норвежки писател е преведен досега на 23 езика и си е спечелил милиони почитатели по света.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

samuel-zeller-699374-unsplash

Топ книгата: Ефектът на Том Егеланд още работи

Едно второ и две лидерски позиции – и сякаш отсега е ясно коя ще е …