На фокус
Начало / Читатели / Читателски дневник: Любимите книги на Матю Куик

Читателски дневник: Любимите книги на Матю Куик

1280px-Matthew_QuickНяма как да не го помните. Освен, че плени милиони читатели, „Наръчник на оптимиста“ големия екран впечатли и от (не без съдействието на чаровника Брадли Купър и разбира се – на Дженифър Лорънс, която взе и „Оскар“ за ролята).

Една от най-свежите и забавни книги на Лято 2016 г. пък е „Добрият късмет на момента“ . И това е една забавна, трогателна, деликатна приказка за семейството, приятелството, тъгата, за приемането на живота такъв, какъвто е, и за Ричард Гиър. Вдъхновяващ разказ, който ще ви накара да се замислите над ритъма на Вселената и да си дадете сметка за съзидателната сила на добрината и любовта. Да, Матю Куик знае как да ни трогне и усмихне.

Именно американският писател е поредният гост на рубриката „Читателски дневник“. Неговите любими книги бяха публикувани от сп. „The Week“.

„The First Man“ от Албер Камю

Ръкописът на тази книга е открит в останките на разбитата му кола в онзи фатален инцидент, който слага край на живота му през 1960 г. Той бил нередактиран, чист и връща читателя в годините на неговото алжирско детство. Героят търси баща, а намира учител. Книгата те кара да се запиташ дали Камю не е знаел, че смъртта го застига.

„Soul Mountain“ от Гао Хинджан

Колекция от думи. След като разбира, че диагнозата му за скорошна смърт от рак, авторът-герой прекосява Китай, но и собствената си психика. Извън обществото, търси себе си, но и това, което е отвъд правилата в света и как може да оцелее.

„Flimsy Little Plastic Miracles“ от Рон Къри

Както Хинджан, и Къри се превъплъщава в главния герой на романа си. И той пътува, но към Карибските острови. Това е роман за изгубения баща, който завинаги се е запечатал в паметта ми. Рядко искрен и почти болезнен. Препоръчвам Къри на всички.

„The Ha-Ha“ от Дейв Кинг

Героят е военен ветеран със сериозна травма в главата. Той остава ням цели 30 години. Но един ден е помолен да се грижи за 9-годишния син на своята приятелка от гимназията, докато тя се възстановява. В романа оживяват мечтите за истинско семейство, но и за опасностите от това да си твърде близо до нещо, което не можеш да имаш.

„The Dogs of Babel“ от Каролин Паркхърст

Съпругата на героя умира в инцидент, а кучето на двойката е единственият свидетел. За да разбере истината, съпругът вярва, че може да научи кучето да говори. Книга за съжалението, мъката, нуждата от отговори преди да продължиш напред.

„Бог да Ви поживи, г-н Роузуотър“ от Кърт Вонегът

Вонегът беше убеден асистент. В този роман от 1965 г. обаче описва един неочаквано алтруистичен герой. Или както Вонегът казва: „Преструвай се винаги на добър и дори господ ще бъде измамен.“

Прочетете още

48926456_2000025810084981_8829826485624766464_n

Да четеш хубави книги е като да говориш с най-достопочтените хора

Шест любопитни мисли, които ни предизвикват да се усмихнем, а после и да разтворим книга Някои от …