Начало / България / Нови книги / Изкуство, по-силно от времето

Изкуство, по-силно от времето

Izkustvoto-na-voinata_01_KoricaОт днес на пазара е „Изкуството на войната“ (изд. „Хеликон“) от Сун Дзъ. Тази книжка, създадена преди повече от 25 века, е малка, но съдържа огромна мъдрост. Тя е не само знаменит военен трактат и наръчник по военно дело, но и безценен учебник как да побеждаваме и да станем господари на съдбата си. Нейната поетичност и яснота са пример как дълбоките философски прозрения могат да се обяснят на хората просто и безхитростно. И са скъп дар от епоха, която като че ли подценяваме, а от която всъщност би следвало да се учим.

  • Ако опонентът ти е с раздразнителен нрав, се стреми да го дразниш.
  • Ако познаваш врага и познаваш себе си, не трябва да се страхуваш дори от хиляди битки. Ако познаваш себе си и не познаваш врага, за всяка победа ще получиш страхотно поражение. Но ако не познаваш себе си и не познаваш врага, то тогава ти си глупак и ще търпиш поражение във всяка една битка.
  • Ако си разбрал, че при теб има шпионин на противника и те следи, непременно му въздействай с изгодата – въведи го при себе си и го настани при себе си.
  • Войната обича победата и не обича продължителността.
  • Да бъдеш непокорим зависи от теб; да бъдеш покорим зависи от врага ти.
  • Да управляваш много хора е същото, като да управляваш малко – въпрос на организация.
  • Владетелят може да бъде сравнен с лодка, а народът – с вода. Водата може да носи лодката, но може и да я преобърне…
  • Побеждаващите воини първо печелят и след това отиват на война, а победените воини отиват на война и след това се опитват да спечелят.
  • Този, който знае кога може да се сражава и кога не, ще бъде победител.

xun-zi-image

Сун Дзъ рече:

Обикновено най-добрата политика по време на война е да превземеш държавата непокътната; унищожаването й е по-низше действие.

Ли Чуан: Не възнаграждавай убийствата.

Да плениш вражеската армия е по-добре, отколкото да я унищожиш; да плениш непокътнат батальон, рота или отделение от петима души е по-добре, отколкото да ги унищожиш.

Защото върховното постижение не е да спечелиш сто победи в сто битки. Върховното изкуство е да покориш врага, без да влизаш в бой.

Следователно най-важното в една война е да атакуваш стратегията на противника.

Ту Му: …Великият владетел каза: „Този, който е добър в преодоляването на трудностите, прави това, преди те да възникнат. Този, който се слави с победите над враговете си, тържествува преди да се появи заплахата.”

Ли Чуан: Атакувай плановете още в зародиш.

В края на управлението на династията Хан, Коу Сун обкръжил Као Чун. Чун изпратил своя офицер по планиране, Хуанфу Уън, да преговаря. Хуанфу Уън бил непреклонен и груб и Коу Сун го обезглавил, като съобщил на Као Чун: „Вашият щабен офицер се държа непочтително. Аз го обезглавих. Ако искате да се предадете, направете го незабавно. В противен случай – защитавайте се.” Същия ден Чун напуснал укрепленията си и се предал.

Всички генерали на Коу Сун казали: „Може ли да попитаме – убихте пратеника му и въпреки това го накарахте да се предаде. Как стана така?”

Коу Сун казал: „Хуанфу Уън бе сърцето и гръбнакът на Као Чун, най-близкият му съветник. Ако бях запазил живота на Хуанфу Уън, той щеше да осъществи плановете си, но след като го убих, Као Чун изгуби смелостта си. Казано е: „Най-върховното постижение по време на война е да атакуваш плановете на врага.”

Генералите казали: „Това е отвъд границите на нашата логика.”

Сун Дзъ (544 пр.н.е. – 496 пр.н.е.) e древнокитайски военен стратег и мислител. Автор е на трактата „Изкуството на войната”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

photo-1542412138098-8f997794d3d1

Изчислиха колко страници има идеалната книга

Дългите четива са по-успешни, сочи статистиката Експериментът е проведен на базата на читателски оценки, оставени …