Начало / Свят / Леонардо Ди Каприо като Руми раздели Холивуд

Леонардо Ди Каприо като Руми раздели Холивуд

800px-LeonardoDiCaprioNov08В доста сериозна дискусия в света на киното прерасна информацията, че носителят на „Оскар“ Леонардо Ди Каприо се кани да влезе в нова литературна роля. Чаровният блондин ще играе поета Руми в нова продукция. Новината предизвика бурни протести за избора на Лео за лице на персийския суфи мърдрец. Сценарист на лентата е Дейвид Франзони, който спечели „Оскар“ за работата си по „Гладиатор“. „Има много причини да направим този филм точно сега. Мисля, че светът трябва да знае повече за Руми. Той е много популярен в САЩ“, каза в интервю за в. „Гардиън“ Франзони.

Един от мотивите на противниците е, че Ди Каприо ни най-малко не прилича на човек от Близкия изток. Освен това той изигра твърде много запомнящи се роли, някои от които, като тази от „Вълка от Уолстрийт“ не се връзват с миролюбивия, философски и благ образ на Руми. Вариант пред продуцентите за ролята на дервиша Шамс, спътник и духовен съветник на средновековния поет, пък е Робърт Дауни Джуниър.

Американската киноиндустрия определено има проблеми, когато прави филми, чието действие и герои са от Близкия Изток. Доста критики отнесе Джейк Гиленал за ролята си в „Принца на Персия“, Ридли Скот пък избра Крисчън Бейл за Моисей в “Exodus: Gods and Kings”. Рамзес пък се играе от Джоел Еджертън, но филмът е забранен в Египет и Мароко. Помним и Джерард Бътлър като Сет в „Египетските богове“.

Прочетете още

mevlana-celaleddin-i-rumi1-e1357914418776_1426082629

Защо Руми е най-продаваният поет в САЩ?

  Поезията на Руми – персийският поет, роден преди 807 години, през 1207 г. – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *