Начало / Свят / Илюстраторът на „Спящата и вретеното“ – с престижна награда

Илюстраторът на „Спящата и вретеното“ – с престижна награда

199630_bИлюстраторът на книгата на Нийл Геймън „Спящата и вретеното“ Крис Ридъл спечели една от най-престижните награди за рисувани книжки – медал „Кейт Грийнуей“. С медал за детска литература „Карнеги“ за 2016 г. пък бе отличена Сара Кросан за романа в рими „One”.

Двата медала са сред най-старите и престижни литературни награди в Обединеното кралство. Те се връчват още от далечната 1936 г., като сред носителите им са Куентин Блейк, сър Тери Пратчет и К. С. Луис. Медалистите се определят от жури, което се състои само от библиотекари.

Ридъл се превърна в първия трикратен носител на медала „Кейт Грийнуей“. „Това е чест и голямо вълнение за мен. Самата книга – „Спящата и вретеното“ , е много специална за мен. Това беше едно вълшебно пътешествие с Нийл Геймън. Нийл е страхотен, думите му резонират на моите илюстрации. Той води читателите и сам им помага да визуализират сцените. Той винаги внася нещо, някакви малки детайли в живота. Чувствах присъствието му във всеки етап на процеса на рисуване“, коментира Ридъл.

Прочетете още

1024px-Amanda_Palmer_-_Arena_Vienna_2011_a10_Neil_Gaiman

Нийл Геймън: Всички трябва да открият нещото, за което ги е грижа и да се ангажират

Наричат го Принца на разказите – Нийл Геймън е автор на цяла библиотека книги, от …