Начало / Любопитно / Шекспиров зодиак

Шекспиров зодиак

640px-Cobbe_portrait_of_Shakespeare23 април мина и с тази дата превали и пикът на тържествата и честванията на 400-та годишнина от смъртта на Уилям Шекспир. В литературния и културния живот обаче цялата 2016 година е посветена на Барда. Сайтът bustle.com представи един по-метафоричен поглед към творчеството на най-известния английски драматург. Критиците в редакцията се оказаха и добри астролози и изровиха най-типичните представители на различните зодии в творчеството на поета от Стратфорд-на-Ейвън.

BIG14471508921OteloОвен: Отело („Отело“)

Овен е един от най-смелите, страстни и непримирими знаци затова много добре пасва на злодея Отело. Той определено е смел и безспорно – много страстен. Ревността му често го побеждава. И дори да е твърде бърз, дори, когато става дума за убийство, причината е просто, че обича страстно, бори се с несправедливостите и винаги е готов за действие. Просто може би трябва да е малко по-спокоен при разговорите със съпругата си…

Телец: Корделия („Крал Лир“)

Телците са силни, инатливи и много търпеливи. Те обичат семействата си и спокойно живеят в своя замък. Но като Корделия могат да бъдат въвлечени в играта: „Кой обича татко най-много“, особено ако сестрите ти са злобни, а татко е Крал Лир. На Корделия, както на всеки Телец, може да се разчита, тя е реалист, дори, когато се оказва, че е заточена във Франция.

Близнаци: Меркуцио („Ромео и Жулиета“)

Управляващата планета на Близнаците е Меркурий, затова не е изненадващо, че Меркуцио е най-близо до тази зодия. Експресивен и бързо мислещ. Може да е душата на компанията, или да седи встрани и да хлипа, как най-добрия му приятел го игнорира. Понякога се пали ненужно, друг път се бие до смърт по улиците. Меркурио сменя настроенията си, нестабилен е, но обича приятеля си Ромео и определено е забавен.

Francesco_Hayez_053Рак: Жулиета („Ромео и Жулиета“)

Всъщност, да бъдем реалисти, и Жулиета, и Ромео, трябва да са били Раци. За тях важни са чувствата и любовта, до някъде са Крал и Кралица на драмата. Точно като Раците. Жулиета обаче е по-замисления и интровертен герой. Тя е романтична, лоялна, но също и манипулативна, особено, когато става дума да заблуди родителите си, и дълбоко наранена от смъртта на братовчед си. Ромео прави огромни декларации, кълне се в любовта си, но Жулиета е по-чувствителната, когато стане дума за изразяване на чувствата.

Лъв: Принц Хал („Хенри V“)

Когато са във форма, Лъвовете са мощни крале, управленци, водачи, които са начело на своята армия в битките. В лошите си моменти те са подли, самовлюбени и със съмнителни приятели. Точно като принц Хал. Но в „Хенри V“ той се превръща в Крал Хенри – уверен, обичан лидер, който се сражава с Франция до смърт.

Дева: Виола („Дванайсетата нощ“)

На пръв поглед изглежда като млад човек, в чиито живот всичко е наред. Но под повърхността е влюбено до болка момиче, което напълно откача. През повечето време в пиесата Виола е облечена в дрипи и повалена от собствените си емоции. Брат й й липсва, влюбена е в шефа си, но никога не би го казала на глас. Като всяка Дева, тя е практична, добре планира нещата и се страхува да разкрие истинските си чувства, мисли и премисля всеки ход, особено, ако става дума за чувства и емоции.

Везни: Порша („Венецианският търговец“)

Везните са един от най-интелектуалните знаци в зодиака. Обикновено са фокусирани върху баланса и справедливостта. Но също така са знак, с който всички искат да се разбират. Точно като главната героиня от „Венецианския търговец“ Порша. Тя е красива наследница, за която всички искат да се оженят. И когато накрая намира правилния мъж, тя трябва да се дегизира като адвокат и да го отърве, заедно с глупавите му приятели от проблемите им и да въздигне справедливостта. Типична Везна.

Скорпион: Лейди Макбет („Макбет“)

Не е задължително да си убиец, ако си Скорпион. Но те са тежки характери, манипулативни и не търпят глупостта. Особено, ако глупостта им се изпречи на пътя. В никакъв случай не се колебаят, дори да става дума за собствения им съпруг. И като Лейди Макбет – винаги постигат своето.

Стрелец: Пък („Сън в лятна нощ“)

Стрелците са веселяците в компанията. Имат страхотно чувство за хумор, ценят свободата си. Безкрайно ентусиазирани, философски настроени и не държат много на учтивостта. Като Пък. Той се шегува, създава хаос, прави поразии без причина, но никога не вреди трайно (може би).

Козирог: Малволио („Дванайсетата нощ“)

Малко праволинеен, но винаги отговорен. Като бедния Малволио, който винаги иска да си свърши работата добре и да не го прекъсват разни пияници. И като Малвоилио – склонен към лудости. Като например, когато срещне някой специален за себе си, да е готов да лудее наоколо, обут гордо с ярките си жълти си чорапи, тайнствено романтичен.

Водолей: Хамлет („Хамлет“)

Това е. Хамлет е Водолей. Прогресивно интелектуален, независим човек, но също и темпераментен мислител, който търси и двете страни на всеки проблем. Лашка се между емоциите, говори сам със себе си, а някои го смятат за малко ексцентричен. Но той просто е вглъбен в мислите си, който иска да направи най-правилното нещо (и все пак внимавайте, да не свършите пронизани с нож).

Риби: Миранда („Бурята“)

1024px-George_Romney_-_William_Shakespeare_-_The_Tempest_Act_I,_Scene_1

Състрадателна душа имат Рибите. И понякога се чувстват, все едно живеят сам сами на омагьосан остров. Като Миранда от „Бурята“. Но като нея – нямат против самотата. Те са нежни, чувствителни души, търсещи романтика. Обичат да потъват във фантазиите си. Само ако можеше и Калибан да спре да се заяжда и баща и да спре да потапя кораби навсякъде.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bookshelves

15 книги, благодарение на които ще знаете абсолютно всичко

Книгите имат тази способност – да се превръщат в наш пътеводител за нещата от живота. …