Начало / Любопитно / Шекспиров зодиак

Шекспиров зодиак

640px-Cobbe_portrait_of_Shakespeare23 април мина и с тази дата превали и пикът на тържествата и честванията на 400-та годишнина от смъртта на Уилям Шекспир. В литературния и културния живот обаче цялата 2016 година е посветена на Барда. Сайтът bustle.com представи един по-метафоричен поглед към творчеството на най-известния английски драматург. Критиците в редакцията се оказаха и добри астролози и изровиха най-типичните представители на различните зодии в творчеството на поета от Стратфорд-на-Ейвън.

BIG14471508921OteloОвен: Отело („Отело“)

Овен е един от най-смелите, страстни и непримирими знаци затова много добре пасва на злодея Отело. Той определено е смел и безспорно – много страстен. Ревността му често го побеждава. И дори да е твърде бърз, дори, когато става дума за убийство, причината е просто, че обича страстно, бори се с несправедливостите и винаги е готов за действие. Просто може би трябва да е малко по-спокоен при разговорите със съпругата си…

Телец: Корделия („Крал Лир“)

Телците са силни, инатливи и много търпеливи. Те обичат семействата си и спокойно живеят в своя замък. Но като Корделия могат да бъдат въвлечени в играта: „Кой обича татко най-много“, особено ако сестрите ти са злобни, а татко е Крал Лир. На Корделия, както на всеки Телец, може да се разчита, тя е реалист, дори, когато се оказва, че е заточена във Франция.

Близнаци: Меркуцио („Ромео и Жулиета“)

Управляващата планета на Близнаците е Меркурий, затова не е изненадващо, че Меркуцио е най-близо до тази зодия. Експресивен и бързо мислещ. Може да е душата на компанията, или да седи встрани и да хлипа, как най-добрия му приятел го игнорира. Понякога се пали ненужно, друг път се бие до смърт по улиците. Меркурио сменя настроенията си, нестабилен е, но обича приятеля си Ромео и определено е забавен.

Francesco_Hayez_053Рак: Жулиета („Ромео и Жулиета“)

Всъщност, да бъдем реалисти, и Жулиета, и Ромео, трябва да са били Раци. За тях важни са чувствата и любовта, до някъде са Крал и Кралица на драмата. Точно като Раците. Жулиета обаче е по-замисления и интровертен герой. Тя е романтична, лоялна, но също и манипулативна, особено, когато става дума да заблуди родителите си, и дълбоко наранена от смъртта на братовчед си. Ромео прави огромни декларации, кълне се в любовта си, но Жулиета е по-чувствителната, когато стане дума за изразяване на чувствата.

Лъв: Принц Хал („Хенри V“)

Когато са във форма, Лъвовете са мощни крале, управленци, водачи, които са начело на своята армия в битките. В лошите си моменти те са подли, самовлюбени и със съмнителни приятели. Точно като принц Хал. Но в „Хенри V“ той се превръща в Крал Хенри – уверен, обичан лидер, който се сражава с Франция до смърт.

Дева: Виола („Дванайсетата нощ“)

На пръв поглед изглежда като млад човек, в чиито живот всичко е наред. Но под повърхността е влюбено до болка момиче, което напълно откача. През повечето време в пиесата Виола е облечена в дрипи и повалена от собствените си емоции. Брат й й липсва, влюбена е в шефа си, но никога не би го казала на глас. Като всяка Дева, тя е практична, добре планира нещата и се страхува да разкрие истинските си чувства, мисли и премисля всеки ход, особено, ако става дума за чувства и емоции.

Везни: Порша („Венецианският търговец“)

Везните са един от най-интелектуалните знаци в зодиака. Обикновено са фокусирани върху баланса и справедливостта. Но също така са знак, с който всички искат да се разбират. Точно като главната героиня от „Венецианския търговец“ Порша. Тя е красива наследница, за която всички искат да се оженят. И когато накрая намира правилния мъж, тя трябва да се дегизира като адвокат и да го отърве, заедно с глупавите му приятели от проблемите им и да въздигне справедливостта. Типична Везна.

Скорпион: Лейди Макбет („Макбет“)

Не е задължително да си убиец, ако си Скорпион. Но те са тежки характери, манипулативни и не търпят глупостта. Особено, ако глупостта им се изпречи на пътя. В никакъв случай не се колебаят, дори да става дума за собствения им съпруг. И като Лейди Макбет – винаги постигат своето.

Стрелец: Пък („Сън в лятна нощ“)

Стрелците са веселяците в компанията. Имат страхотно чувство за хумор, ценят свободата си. Безкрайно ентусиазирани, философски настроени и не държат много на учтивостта. Като Пък. Той се шегува, създава хаос, прави поразии без причина, но никога не вреди трайно (може би).

Козирог: Малволио („Дванайсетата нощ“)

Малко праволинеен, но винаги отговорен. Като бедния Малволио, който винаги иска да си свърши работата добре и да не го прекъсват разни пияници. И като Малвоилио – склонен към лудости. Като например, когато срещне някой специален за себе си, да е готов да лудее наоколо, обут гордо с ярките си жълти си чорапи, тайнствено романтичен.

Водолей: Хамлет („Хамлет“)

Това е. Хамлет е Водолей. Прогресивно интелектуален, независим човек, но също и темпераментен мислител, който търси и двете страни на всеки проблем. Лашка се между емоциите, говори сам със себе си, а някои го смятат за малко ексцентричен. Но той просто е вглъбен в мислите си, който иска да направи най-правилното нещо (и все пак внимавайте, да не свършите пронизани с нож).

Риби: Миранда („Бурята“)

1024px-George_Romney_-_William_Shakespeare_-_The_Tempest_Act_I,_Scene_1

Състрадателна душа имат Рибите. И понякога се чувстват, все едно живеят сам сами на омагьосан остров. Като Миранда от „Бурята“. Но като нея – нямат против самотата. Те са нежни, чувствителни души, търсещи романтика. Обичат да потъват във фантазиите си. Само ако можеше и Калибан да спре да се заяжда и баща и да спре да потапя кораби навсякъде.

Прочетете още

anastasia-zhenina-65700-unsplash

В главната роля днес е книгата

Отбелязваме празника ѝ на 23 април Ден като ден, но е посветен на онова, което …