Начало / Любопитно / Вкъщи е там, където има книги

Вкъщи е там, където има книги

Пет цитата, които вдъхновиха Краси Проданов

book

На изкуството да четеш са се посветили много светли умове. Така че нормално е сентенциите, в които главен герой са книгите, да са безброй. Ето само няколко от тях – плюс любопитни редове за техните създатели.

 Книгите са за хората това, което са крилете за птиците

Джон Ръскин, чиито са тези думи, е изтъкнат английски изкуствовед, а заедно с това поет и учен. Ценностната му система сякаш е съставена от сентенции – за истината и живота, за дърветата и хората. Също за книгите.

Цветята и книгите са необходими всеки ден за много хора така, както хляба

Казва го Оноре дьо Балзак, който е един от създателите на романа, какъвто го познаваме и днес. Знаете ли, че той описва в творбите си около 2000 героя, а работният му ден продължавал между 15 и 17 часа. Даа, писането иска жертви!

Четенето на хубава книга е постоянен диалог, при който книгата се обръща към нас, а душата ни й отговаря

Написано е от Емил Соломон Вилхелм Херцог, който всъщност познаваме под името Андре Мороа. Избрал новата си фамилия по името на малко френско селце, чието звучене пленило писателя.

Дом без книги е като тяло без душа

Думите на Юлиус Зейер са в тон с романтичната му нагласа към света. Чехът е смятан за представител на новоромантичната вълна в изкуството, а сам пише проза, пиеси и поезия.

Можеш да познаеш човека според книгите, които чете

Сър Хърбърт Луис Самуел е от онова високообразовано поколение политици, което с еднаква лекота пишело книги и създавало основите на британската политика. Завършил е в Оксфорд и на два пъти бил министър на вътрешните работи на Обединеното кралство.

И накрая всъщност ще добавим и шести цитат – този от заглавието… Думите в него са казани от Еразъм Ротердамски. Сам той събира и коментира знаменити цитати на античните умове. Ето че и казаното от него вече е предмет на обожание.

Прочетете още

9B7BCB19-3F58-43AE-9A98-6CCA7B4306F8_w1200_r1

От просяк до класик: спиращи дъха факти за О.Хенри

Разсмива ни и сега, макар че животът му е бил нелек Уилям Сидни Портър, както …

Един коментар

  1. Значи навсякъде съм си у дома – с раница, пълна с книги…