Начало / Критика / Дванайсетте стола по български

Дванайсетте стола по български

Людмила ЕЛЕНКОВА

Дизайнът на кориците на родните издатели все повече ни възхищава. Надскочиха времето, когато амбалажната хартия отвън напомняше тази, с която увиват сирене в бакалиите. Надскочиха и себе си. Друг е въпросът, че вестникарската хартия вътре остана. Понякога дразни очите и цапа ръцете, изисква фина моторика при прелистването, иначе току-виж книгата се разпаднала, но да не бъдем претенциозни. Думата ни е за опаковката й, защото и тя е важна, нали? Странни модни тенденции открихме в оформлението на няколко заглавия, на пръв поглед нямащи общо помежду си, освен… мебелировката! Вижте ги и се забавлявайте. Струват си и бегъл поглед, и задълбочен прочит.

sielaТежко административно кресло, готово да подслони тяло, устроено за власт. Такъв е сюжетът на известния политически трилър. Всъщност тук поздравяваме решението за опръскания с кръв гигантски стол, стоварил се с цялата си отговорност пред очите ни. Макар действието да се развива в Англия, в края на 80-те години на миналия век, то ни връща още по-назад. И потръпваме от спомена за рубашки и кожени кабинети, където се е родила сталинската повеля – „Има човек, има проблем. Няма човек, няма проблем.“

ermesПредвид произхода на Хорхе Букай, аржентинският монументален трон ще да е останал от времето на колониализма на испанските конкистадори. Орнаментите и зелената му дамаска подсещат, че имаме работа с игра на живот и смърт. Къде е психоанализата в случая – именитият доктор Букай винаги ни е успокоявал с притчи. Естествено, в текста се крие психиатър, а столът на корицата само загатва манипулациите на екшъна.

199378_bИ тук забелязваме същата стилистика като в горната мебел, с едно изключение – червеният килим и проблясващите светлинки, вероятно ефекти от камерата или остатъци от грима на трите звездни героини. Съдбата им е извън тази корица, някъде в публичното пространство. Очаквахме в тон с подзаглавието – „Първата книга таблоид“, отпред да е разположена поне спалня. Е, в съдържанието вътре тя е основна тема.

Туйто. Че правата за кориците са скъпи, знаем. Че живеем в едно ъгълче на Европа, дето кичът и естетиката вървят за ръка, също. Но ако ще подреждаме книги вкъщи или в книжарницата, нека не довършват цветово интериора ни. Иначе буквална ще се окаже библейската мъдрост – който трупа знание, трупа печал.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

Chase the SunsetiPhone Layout

Топ книгата: Русото се чете повече

Венета Райкова стигна до първото място изцяло в свой стил – на високи токчета Книгата, …