Начало / Свят / И плажовете имат собствени библиотеки

И плажовете имат собствени библиотеки

Към най-известните от тях ви предлага да поемем Краси Проданов

Малките свободни библиотеки се раждат през 2009 г., като може да се каже, че пионер в създаването им е един американец на име Тод Бол. За да почете паметта на майка си – страстен читател, той прави малка, подобна на кукленска къща библиотека пред дома им в Уисконсин, САЩ. Към днешна дата има регистрирани близо 25 хиляди малки свободни библиотеки по цял свят. Обикновено представляват къщички, населени с всякакви издания, включително и самиздат. Радваме се, че ги виждаме вече и у нас.

Едни от най-хубавите свободни библиотеки пък са направо на плажа. Нали вече ни е почти лятно, ето ги именно тях – от България до Австралия и от Франция до Израел. Защо пък да не ги обиколим всичките :).

6744293

Прая ди Амор

Плажът се намира на Атлантическия океан – близо до град Пипа. Райското местенце носи името си поради райска причина – самото песъчливо парченце суша е с формата на сърце. Идеален е за влюбени и отшелници. Ако сте от втората категория, вижте свободната библиотека, която предлага богат избор от заглавия. Богат избор от възможности да се запознаете наново със себе си на брега на океана.

Интересно е и това, че библиотеката се поддържа в момента от комуната на плажуващите, като вече разполага с около три хиляди заглавия.

potd-beach-library_2982174k

Албена

Българският курорт създаде прекрасна свободна библиотека, която всяко лято предлага повече от две хиляди и петстотин заглавия на поне десет езика. Интересен е фактът, че в колекцията са включени преводи на Йордан Йовков на различни езици – по този начин от курорта свалят булото пред въпроса защо летовището носи името Албена. Ако и вие се питате, прочетете по време на лятната си почивка едноименния разказ на… български.

Ikea-Creates-World-Longest-Outdoor-Bookcase-Sydney-Bondi-Beach

Бонди Бийч

Най-голямата плажна библиотека на света се намира на този плаж. Бонди бийч всъщност е и най-популярното място за прекарване на Коледа в Австралия. Разбира се, по бански.

Пак по бански тук се и чете. Самата библиотека възникнала при поредния рожден ден на IKEA, като забавното е, че класически домашни мебели от каталога на веригата били закрепени за дървени плоскости направо в пясъка. Тук може и да си вземеш книга срещу дарение, което отива за австралийска фондация, грижеща се за грамотността.

maxresdefault

Кугу

Още очарователно място, от което може да се наслаждавате на Индийския океан. Плажът Кугу – също в Сидни, е известен с нощния си живот, а едно от приятните неща, които предлага пък на дневните си посетители, е да вземат книга от свободната библиотека, та слънчевият им престой да е още по-приятен.

DSC_7197

Бургас

От изброените дотук дестинации това май предлага най-малката свободна библиотека, но пък си е наше, родно… Намира се точно по пътя към бургаския мост, а значи – и към плажа. Помнете, че всяка свободна библиотека съществува благодарение и на дарените книги, така че ако се разхождате в Морската градина, може просто да оставите заглавие или две. Някой после ще ви е благодарен!

matali_crasset_beach library_15

Етан дьо Бер

Това си е съвсем истинска лагуна, на която е разположен и френският град Истър. Свободната библиотека на брега предлага около 350 книги, но към нея има изградени и нещо като „читални” – с други думи, удобни кътове, в които да забравите за времето и да заживеете в книга.

20aviv-superJumbo

Тел Авив

И бреговете на израелския град се мият от Средиземно море. Казват, че залезите тук са превъзходни. Наред с многото атракции, съвсем на плажа има и малка каравана-библиотека. Събира около 500 заглавия, които са не само на иврит, но и на английски, френски, руски и арабски. Любезните домакини са добавили специално детски книги и поезия. Иначе Тел Авив е градът на библиотеките – има общо 22, от които според статистиката читателите заемат 400 хиляди книги годишно.

Ще се срещнем на брега :)!

Прочетете още

Qs8Km9djuTzh3HMEECQ1Kpj7dJOmBXXabZ7FGL9Q

Софийските паркове стават библиотеки през август

Наред с книгите, ще има театър и музика „Зелени библиотеки“ е инициатива на Столична библиотека, …