Начало / България / Парковете на София пак стават библиотеки

Парковете на София пак стават библиотеки

Дойде време за хубавата лятна инициатива

EFQRpK8Owhh9HXHquDDvtGjYbFntUHQteJ5kPsqr

„Зелени библиотеки’ съществуват вече от десет години – за тях се грижи Столична библиотека. Всеки август книгите отиват при малки и големи, като се настаняват на емблематични за софиянци места.

Стартът на „зеления“ сезон в четеното ще бъде даден на 27 юли в Северния парк на София. Инициативата продължава всяка събота и неделя на август. В „зелени“ библиотеки ще се превърнат Западен и Южен парк, дори Зоопаркът на София. За първи път в програмата са включени парк „Възраждане“ и Студентският парк. От Столична библиотека ще поставят и нова къщичка за книги край Национална спортна академия.

Статистиката сочи, че инициативата е привлякла над 80 хил. души в своето досегашно съществуване. Важна част от нея е размяната на книги между самите читатели. Много хора се записват на мобилните пунктове и получават безплатна читателска карта за Столична библиотека.

Всяка година от библиотеката избират и посланици на книгата – през 2024-а това ще са Иван Ланджев, Жени Александрова-Лечева и Миленита. По време на самите събития пък ще се четат много творби, ще се пее и ще се танцува. Сред участниците в програмата ще са Калин Терзийски и Петър Чухов, Кристин Димитрова и Силвия Алексиева, както и много други.

Ето и пълната програма на инициативата „Зелени библиотеки“

fIWsUX4oECr8sbP4GMyNbRUgZH2SqGUAg1fwUKo8

Информация и изображения от Столична библиотека

Прочетете още

chen-mizrach-jL6PTWI7h18-unsplash

Шарени като лятото – книги за най-горещото време

Ето заглавия, които нямаме търпение самите ние да разгърнем Сезон за романтични четива според някои …