Начало / Читателски дневник / Сладки четива за втората половина на лятото

Сладки четива за втората половина на лятото

Заглавия, които примамват всекиго

Lyato

Летните дни започнаха да окъсяват, което напомня, че скоро на вратата ще потропа и есента – затова е хубаво да се наслаждаваме на всеки топъл ден. Книгите, разбира се, могат само да придадат аромат на всичко, с което се захващаме. Много пъти всъщност точно хубава книга е много по-добър избор за почивка. Точно такива заглавия потърсихме за вас по рафтовете – в тях има приключения, аромат на отминали епохи, също интрига и любов… Все неща, които човек с удоволствие да изживее през лятото.

Ето ги нашите сладки четива за отиващо си лято – отпийте от тяхната свежест и се насладете на всеки ред по страниците им

Obrázek WhatsApp, 2024-08-04 v 05.14.47_f3cbdc8c

„Дисекция на безсмъртни сърца“

Самата авторка Александрина Крушарска определя поредицата си за безсмъртните създание като „приказка за пораснали деца“. Последна засега е третата книга – „Дисекция на безсмъртни сърца“. С обема си от точно 700 страници, тя е като мехлем за онези, които се влюбиха в героите на Александрина. Цялата поредица пък е потвърждение на факта, че градското фентъзи в момента е сред най-експлоатираните от нашите автори жанрове, но също и от най-четените… Иначе и тук се потапяме дълбоко в преживяванията на безсмъртните видове, а фантомни обстоятелства ни изправят често на нокти. Резултатът – книгата стана и един от най-продаваните български романи това лято в „Хеликон“. Имате време и вие да я добавите сред откритията на сезона за себе си.

Obrázek WhatsApp, 2024-08-04 v 05.14.47_e7adc1b3

„Очите на демона“

Том Егеланд отдавна е спечелил добри оценки сред почитателите на трилъра – удивителното е, че това упражнение се повтаря отново и отново с всяка нова книга. Както се получи и това лято благодарение на „Очите на демона“. И тук в основата стои убийство, а разплитането му задължително минава през осъзнаването на тъмната страна в човешката природа. Психологическата нотка в романа изостря още повече напрежението, а щипката езотерика пък кара читателя да поглъща страница след страница. На дъното на всичко е неразкрито четвърт век двойно убийство, което разтърсва едно градче… пък и всички, посегнали към „Очите на демона“.

Obrázek WhatsApp, 2024-08-04 v 05.14.48_2b27c173

„Семейни жени“

Тайни и страст движат тази история за наглед обикновена жена, която търси отговор на сложен въпрос – как да остане вярна на съпруга си, при положение че желае друг… Кристина Кампос вече спечели симпатиите на нашия читател с „Лимонов сладкиш с маково семе“ – ароматът на интригуваща книга се носи и от „Семейни жени“. Испанката казва, че залага сюжета на книгата си върху действителни истории, разказани от нейни приятелки. Любопитно е да попаднеш в капана на женските желания чрез героините на Кристина. Но в същото време и опасно – винаги има риск и вие да ги последвате…

Obrázek WhatsApp, 2024-08-04 v 05.14.47_6ed3a35f

„Всичко, което търсиш, се крие в библиотеката“

Книга от онези, които очароват още със заглавието си. Търсим по страниците и приятел, и мъдър съветник – с помощта на автора Мичико Аояма. А книгата наистина помага за мечтателно настроение дори в най-горещия летен ден. Няколкото истории по страниците по незабележим начин пускат корени в читателите си и променят нещо в тях – в мисленето, в себепреценката им. Такива книги са чудесно средство за избистряне на собствения ни ум. Преместват фокуса върху най-слънчевото, на което сме способни. А написаното от Мичико Аояма ни прави щастливи.

Obrázek WhatsApp, 2024-08-04 v 05.14.47_5723f06b

„В кръвта ми е“

Накрая една разходка в историята. В центъра на сюжета на този роман от Франческа Петрицо са Лукреция и Чезаре Борджия. Повествованието носи всички характеристики на онези времена – леко мрачно, изпълнено с интриги и обрати. Авторката смесва митовете за Борджиите с реалните факти и така опитва да намери златната среда, която да ни покаже действителността. Вместо предубеденост ни предлага друго – да видим незаконните деца на папа Александър VI, Лукреция и Чезаре, в бяла светлина, невинни, жертви на изпълнена с интриги епоха. Но дали невинност не означава в онези времена смърт?!

Четива за втората половина на лятото предложи Краси Проданов

Прочетете още

Lice

Като парченца шоколад – разказите на Лий Чайлд в една книга

Истинско удоволствие са за почитателите на майстора „Минимален риск“ е сборник, който включва общо 20 …