Начало / Любопитно / Тайнствените библиотеки – от книгите, филмите и историята

Тайнствените библиотеки – от книгите, филмите и историята

Какво може да е по-вълнуващо от книга, скрита в тайнствена библиотека?

Английският в. „Гардиън“ събра няколко мистични библиотеки, които биха представлявали интерес за всеки запален читател.

Изгубената библиотека на Джон Дий

L0021973 John Dee performing an experiment before Queen Elizabeth I. Credit: Wellcome Library, London. Wellcome Images images@wellcome.ac.uk http://wellcomeimages.org John Dee performing an experiment before Queen Elizabeth I. Oil painting by Henry Gillard Glindoni. By: Henry Gillard GlindoniPublished: - Copyrighted work available under Creative Commons Attribution only licence CC BY 4.0 http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Изложбата на Кралския колеж по физика включва много книги, в които се разпознава специфичното писане на ръка на Дий. В експозицията е включена и прочутата книга Monas Hieroglyphica, както и няколко магически артефакта. Има и кристал, който му е даден лично от архангел Уриел.

john-dee-exhibition-2

Дий е бележит математик, астроном, астролог, окултист, навигатор, империалист и консултант на кралица Елизабет I. Той посвещава голяма част от живота си на изучаването на алхимията, гадаенето и херметичната философия. Дий обитава световете на науката и магията, точно когато те започват да стават различими.

„Властелинът на пръстените“ от Дж. Р. Р. Толкин

tumblr_mun6fiKkwc1qz4gevo1_1280

Епос като шедьовъра на Толкин няма как да мине без тайни книги, библиотеки и други подобни. В „Задругата на пръстена“ Гандалф пътува до крепостта Минас Тирит в Гондор, за да открие историята на първия пръстен. В тайни архиви там той намира информация за Исилдур, последния крал на Гондор, който отрязал Всевластния Пръстен от пръста на Саурон.

„Името на розата“ от Умберто Еко

11984090

Действието в класическия роман на Умберто Еко се развива в бенедиктинско абатство в Италия. Разказът минава и през библиотеката на абатството, намираща се в укрепена кула, наречена едифициум. Библиотеката е пълен лабиринт, чиято тайна знаят само библиотекарят и помощникът му. В нея се намира забранена и смъртоносна книга, написана от Аристотел.

„Светът на диска“ от Тери Пратчет

c25f3c7bed22d2d0e701f6c14a600a5b

Невидимият университет е училището по магия в прекрасната серия на Тери Пратчет „Светът на диска“ и е първообразът на Хогуортс. Литературна имитация на Бодлен в Оксфорд, библиотеката разполага с голям брой омагьосани книги, включително Октаво, най-могъщата книга за магия, писана някога. В типичния за Пратчет стил, библиотекарят се трансформира в орангутан във втората книга от поредицата – „Фантастична светлина“. Той държи книгите да се връщат навреме, да се пази тишина и нещата да бъдат оставени на естествения им ход.

Поредицата за Хари Потър от Дж. К. Роулинг

1435009480-1435009480_goodreads_misc

Кой може да забрави Недостъпния отдел в библиотеката на Хогуортс. Част от нея е забранена, защото там са книги, съдържащи Черна магии, които никога не се преподават на учениците. В „Хари Потър и философският камък“ Хари търси там информация за алхимика Никола Фламел и се чуди дали не е в Недостъпния отдел. Всъщност в цялата поредица именно книгите там се оказват един от най-полезните източници на информация.

Филмите „Междузвездни войни“ на Джордж Лукас

Great_Jedi_Library_JMGDВ „Междузвездни войни“ Архивите на Джедаите са разположени във Великата библиотека Осус и съдържат най-безценните и древни текстове, които са свети за учените на джедаите. От векове Осус служи за дом на джедайската мъдрост, докато не се появяа Екзар Кун, Тъмният лорд на Ситите, който нахлува в Стаята на Антиките. Във филма е използвана Дългата стая на библиотеката в Тринити Колидж в Дъблин.

Доктор Ху: „Тишина в библиотеката“ от Стивън Мофат

s4_08_wal_13

С размера на цяла планета, Библиотеката се появява в серията на „Доктор Ху“ от 2008 г. – „Тишина в библиотеката“. Докторът, в ролята – Дейвид Тенант, и неговата компаньонка – Дона Нобъл (в ролята – Катрин Тейт), посещават най-голямата библиотека в света. Оказва се, че тя е похитена от хищни извънземни и се контролира от въображението на земно момиче, което е заразено от гледане на много телевизия.

Бодлойен, Оксфорд

16467029901_22e19a40db_b

С над 12 милиона книги, известната библиотека в Оксфорд не е измислена. Тя е по-стара от британската и датира от времето на Джон Дий. Днес е отворена за туристически обиколки, но все още пази духа си на тайнствено и магическо място, почти като излязла от роман. Много хора все още вярват, че под нея има лабиринт от тунели и други, скрити библиотеки.

Великата библиотека на Александрия, Египет

Pic_Library-of-Alexandria-1024x601

Това е най-мистичната библиотека в историята. Първообраз на всички тайни библиотеки. Разрушена и подпалена е преди векове и може би до някъде на това дължи славата си на мистично място. Александър Велики основал Александрия през 331 г. пр. н. е. След смъртта му наследниците му построили библиотеката близо до гръцката кула и започнали да събрат ръкописи от цял свят.

Прочетете още

robby-mccullough-HslUloFIIk0-unsplash

Частните библиотеки са все по-популярни в Япония

Малки заемни възникват в цялата страна Настъплението на електронните книги породи истински парадокс – хората …