Начало / Любопитно / 10 причини да престанем да се безпокоим за това, какво мислят за нас околните

10 причини да престанем да се безпокоим за това, какво мислят за нас околните

уверенная-женщинаИма хиляди книги за самопомощ и самоусъвършенстване и в много от тях има верни и полезни съвети. Но ние не можем да прочетем всичките, колкото и да искаме. Затова ви предлагаме една малка практична извадка от тях, която се надяваме да ви бъде полезна.

Много често ние придаваме прекалено значение на това как обществото оценява нашите постъпки. Свиквайки непрекъснато да се оглеждаме за оценката на околните, ние започваме да губим себе си. „Твърде рано сте решили да се ожените”, „Време е да имате деца”, „Тази работа не е за теб” са познати фрази, нали? Додето се усетим, изживяваме един чужд живот, който не ни прави щастливи.

Престанете ли да се водите по чуждия акъл, ето какво ще спечелите.

  1. Ще заживеете по свои правила. Ще започнете да се занимавате с това, което носи огромно удоволствие не на вашето семейство или на приятелите ви, а на вас. Събитията, които ще започнат да произтичат от тази промяна, ще се превърнат в отражение на това, кои сте вие всъщност, а не на онзи човек от миналото, който се опитваше да угоди на всички.
  2. Ще станете по-смели. Спомняте ли си колко се съмнявахте и се страхувахте, докато вземете някое решение? Спрете ли да мислите за оценката на другите, изборът ви ще стане далеч по-прост. Не се ли интересувате от чуждото мнение, ще ви бъде много по-лесно да разберете кое приляга на вашата душа.
  3. Ще започнете да привличате правилните хора. Истинският приятел е този, който никога няма да ви осъди, дори ако мнението му не съвпада с вашето. Този, за когото сте наистина важни, никога няма да ви откаже подкрепа само заради несъгласието си с вас. Така всички ненужни ви хора ще се отсеят сами, а отношенията ви с близките ще станат по-дълбоки и осмислени.
  4. Ще разберете колко негативно могат да ви влияят другите хора. Когато придавате на мнението им прекалено значение, вие преставате да слушате собствения си разум и да разбирате какво чувствате. По този начин някой може да ви убеди в нещо, с което не сте съгласни, или да ви накара да правите това, което не искате.
  5. Ще престанете да се опитвате да доказвате някому нещо. Животът става далеч по-прост, когато си дадете сметка, че изборът ви не може да е правилен или неправилен, той просто е ваш. Илюстрира го чудесно фразата: „Не можеш да се харесаш на всички.” Това означава, че ще можете да се фокусирате върху това, което е важно за вас, а не върху онова, което е важно за обществото.
  6. Ще имате повече шансове за успех. Когато не се боите да рискувате, когато го правите с цялата си страст, когато наистина ви харесва вашият начин на живот, той се живее с голямо удоволствие. Вие притежавате повече ентусиазъм, затова успехът е неизбежен.
  7. Никой няма да успее да ви развали настроението. На хората ще им стане по-трудно да ви разстроят с коментарите си, започвайки от дрехите ви и завършвайки с начина ви на живот. Думите могат да ви наранят дълбоко – тогава защо да не се оградите от влиянието на непродуктивната критика?
  8. Ще станете свободни. Когато свикнете да се съветвате с много хора, вие започвате да живеете чужд живот. Щом се освободите от тълпата „съветници”, ще забележите как сте станали по-независими: не трябва непрекъснато да се безпокоите правилно ли сте постъпили или не; как изглеждате в очите на околните и дали случайно не сте обидили някого.
  9. Ще започнете да променяте живота си. Ще ви бъде по-лесно да намерите собствения си път и да въплътите мечтите си. Веднъж напуснали зоната на комфорта, ще се научите не да прехвърляте товара на отговорността върху другите, а сами да изследвате и да откривате новото в себе си и в света.
  10. Ще разберете, че на другите в действителност им е все едно. В края на краищата ще осъзнаете, че другите хора си имат свой собствен живот, в който са вгледани, и нямат време да влизат в подробностите на вашия. Така че техните „съвети” едва ли ще ви бъдат от полза. Трябва да различавате тези, които действително ги е грижа за вас, от другите, които ви дават мнение само за да се намират на приказка.

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

misli-kato-monah-obichay-uma-si-v-pokoy-i-tseleustremenost-vseki-den-30

“Мисли като монах” и обучавай ума си в покой

Скъпи почитатели на книгите за самоусъвършенстване, моля запознайте с чаровния Джей Шети Той е тук, …