Начало / България / Енев, Господинов – с орден „Св. Св. Кирил и Методий“, Божана Апостолова ще получи орден „Стара планина“

Енев, Господинов – с орден „Св. Св. Кирил и Методий“, Божана Апостолова ще получи орден „Стара планина“

13071738_1003429023046347_9080597208389345394_o Писателите Деян Енев и Георги Господинов ще бъдат наградени с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ от президента Росен Плевнелиев. Те са сред удостоените с високото отличие за приноса си за развитието на българските култура и изкуство. Поетесата Божана Апостолова получи пък орден „Стара планина“, който посвети на четящите хора.

„България е задължена на своите рицари на културата“, каза президентът Плевнелиев.

„Убеден съм, че с таланта си заслужавате високото отличие и със своето творчество редите България на достойно място в културната съкровищница”, коментира по този повод министърът на културата Вежди Рашидов от Рим, където е на посещение по повод честванията на 24 май.

Президентът ще се срещне и ще награди още куп артисти, режисьори, драматурзи и музиканти. С първа степен на орден „Св. Св. Кирил и Методий“ ще бъдат отличени театралният и кинорежисьор Стефан (Теди) Москов, певицата и актриса Стефка Берова, актьорът, режисьор и драматург Камен Донев, актьорът и режисьор Мариус Куркински, драматургът Христо Бойчев, актрисата Петя Силянова и пианистът проф. Анастас Славчев. За принос за развитието на културата и изкуството проф. Милена Моллова ще бъде удостоена с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие, а Мая Нешкова – с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ втора степен.

На 26 май президентът Росен Плевнелиев ще удостои с орден „Стара планина“ първа степен проф. Крум Дамянов, за принос за развитието на българската култура. С ордени „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен държавният глава ще удостои оперната певица Соня Йончева, художника Милко Божков, скулптора проф. Божидар Козарев, художника проф. Станислав Памукчиев, режисьора и сценарист Иглика Трифонова.

Прочетете още

Angela Rodel_Georgi Gospodinov 02_slice

Празникът е двоен – „Времеубежище“ спечели “Букър“

Най-добрата новина ни застигна на 24 май Книгата на Георги Господинов, преведена от Анджела Родел, …