Начало / Свят / Промениха датата на излизането на новата книга за Хари Потър заради закон

Промениха датата на излизането на новата книга за Хари Потър заради закон

HarryPotter5posterИздателите „Little, Brown“ промениха плановете си за пускането на пазара на новата, осма поред книга за Хари Потър. Новият роман на Дж. К. Роулинг разказва за момчето магьосник и приятелите му Рон и Хърмаяни 19 години след битката за „Хогуортс“. Той бе предвиден да излезе в полунощ на 31 юли, навръх рождения ден на Хари Потър. Ден преди това на сцена ще бъде поставена и пиеса по нея.

31 юли обаче се пада в неделя, а в Англия има закон в този ден от седмицата магазини, по-големи от 280 кв. м да работят само 6 часа – от 10 до 18 часа. Това прави невъзможна готвената бляскава премиера на романа във веригите книжарници. От издателството вече лобират за компромис в закона и разрешителни за нарушаването му, за да осъществят идеите си за премиера. Засега обаче властите отказват промени на разпоредбите си.

„Един от вариантите е да преместят излизането на книгата с един ден, за да могат феновете да споделят вълнението от книгата. Но знаем, че рожденият ден на Хари Потър е голямо събитие за почитателите му. Те са много лоялни и искаме да съпреживеем тяхното вълнение“, каза Кейт Скипът от „Уотърстоунс“.

„Ако издателите преместят датата, английските фенове ще могат да се включат в празненствата, заедно с тези в Шотландия“, допълва Дейвид Прескът от „Блекуел“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

800px-Harry_Potter_Complete_Set_2511

Хари Потър стана още по-популярен у нас и по света през пандемията

Издателите на поредицата обявиха ръст в продажбите От Bloomsbury Publishing заговориха и за своеобразен феномен, …