Начало / България / Мистификация с номинираната за Награда „Хеликон“ Ан Радева

Мистификация с номинираната за Награда „Хеликон“ Ан Радева

13247840_10154253334933060_4210884290185276832_oИстинска мистификация е единият от авторите, номиниран за Награда „Хеликон“ на пролетната сесия на журито. Това стана ясно по време на церемонията по връчването на номинациите в столичната книжарница „Хеликон България“.

„Перлите на Ади Ландау“ на Соня Тодорова („Колибри”), „Екс орбита“ на Васил Георгиев („Хермес“) и „Приключението живот. Любовен роман 55+“ на Ан Радева („Рива“) бяха отличени в тази сесия от Димитър Шумналиев, председател, Албена Стамболова, Катя Атанасова, Анри Кулев и Юри Лазаров.

Никой не знае кой се крие зад псевдонима Ан Радева, авторката на „Приключението живот. Любовен роман 55+“. Това пък разкри Йонко Йончев от издателство „Рива“. „Не я познаваме лично. Всъщност може и да я познаваме. Не знаем. Даже не знаем дали живее в чужбина. Отказва интервюта, медийни участия. По начина, по който разказва, имаме съмнения, че е дама“, каза Йончев. „Книгата на Ан Радева е може би най-много в настоящето от трите пролетни номинации. Това е и любовен роман. Но това е книга за отношенията между майка и дъщеря, за откриването на някакви ценности в живота. Написана е удивително чисто и се чете много леко. Романът е много обран в това, какво иска да каже“, коментира избора на журито Катя Атанасова.

„Соня Тодорова беше истинска изненада за мен. Не я познавам, нищо не знаех за нея. С истинско удоволствие прочетох книгата. Останах възхитен. Видях майсторството, майсторлъкът на разказвача. Има сполучлива литературна конструкция. Над нея се надграждат образи, метафори и може би най-ценното за мен – надгражда се сериозна история. Авторката е работила с много сериозни архиви, позовава се на публикации, изследвания и т.н. Няколко документа бяха абсолютна изненада за мен. Приятна изненада“, обоснова избора на „Перлите на Ади Ландау“ председателят на журито Димитър Шумналиев. „Моля представете си, че пред вас стои една развълнувана жена с две идеи по-голям нос, къса коса и широка усмивка, която казва: За мен е огромна чест, че романът ми е номиниран за наградата за нова българска художествена проза „Хеликон“. Благодаря на „Хеликон“, благодаря на журито за вниманието и благодаря на издателство „Колибри“ за подкрепата. Щастлива съм, че „Перлите на Ади Ландау“ заслужи своето място в тази респектираща компания. Честито на номинираните и нека най-добрият победи!“, каза задочно, в написана реч специално за получаването на грамотата си Соня Тодорова, която живее във Виена.

13217051_10154253336018060_1088225764654011810_oТака единственият, който лично получи грамотата си, бе Васил Георгиев, носител на наградата със сборника разкази „Деград“. „Васил Георгиев е известен със сборниците си с разкази. Направи ми впечатление, че надобрява. Има спор къде е по-силен – в разказите, или в романите. Просто е добър български автор, който с всяка книга надгражда. „Екс орбита“ е рядка птица в българската литература“, коментира Юри Лазаров книгата му. „В номинацията за награда „Хеликон“ ми харесва това, че ти дава правото да бъдеш прочетен, – каза Георгиев. – Доказателство е, че се забелязват дебютни книги и така излизат напред.“

„Пожелавам успех на Соня Тодорова и Ан Радева, която и да е тя. Не в този конкурс, разбира се…“, пошегува се накрая писателят-юрист.

Прочетете още

nagr2

Двайсетгодишният „Хеликон“ кацна на рамото на Георги Тенев

Писателят получи наградата за „антиутопичното си визионерство“ Георги Тенев е новият лауреат на литературната награда …