Начало / България / Краси Зуркова ще представи „Самодива“ с национално турне

Краси Зуркова ще представи „Самодива“ с национално турне

krassi_zourkovaАвторката на един от хитовете на американския книжен пазар, а от скоро и у нас – „Самодива“, ще представи лично бестселъра си с национално турне у нас.

На 29 май от 17 часа тя ще се срещне с читателите си в Пловдив в „Хеликон Пловдив Център“. Ден по-късно, на 30 май от 18 часа, е гостуването й в „Хеликон Бургас“, а на 2 юни от 18 часа ще гостува в „Хеликон Велико Търново“.

Името на живеещата от години в САЩ Зуркова нашумя още с дебюта й – наситеният с български фолклор „Wildalone“, който миналата година излезе с твърди корици под знака на Harper Collins. Романът се превърна в едно от най-препоръчваните заглавия в социалната мрежа Goodreads и влезе в топ 100 на Amazon, в. USA Today публикува откъс, сп. Cosmopolitan я включи сред книжните си препоръки, а за BookPage.com романът е едновременно изпълнен с фантазия и амбиция дебют. Очаквано, още с излизането си в България, „Самодива“ окупира Топ 10 на най-продаваните книги.

„Самодива“ разказва за 18-годишната българка Теодора Славин, която (подобно на авторката) заради успеха си като пианистка печели стипендия и заминава за „Принстън“. Пред нея стои предизвикателството да се впише в новата среда, а впоследствие се намесват тайните общества на университета, скрити семейни тайни и любовни обрати покрай запознанството с двама мистериозни братя, които й разкриват един съвсем различен свят. Фолклорните мотиви са основно свързани с образите на красивите горски духове

Интересът на Краси Зуркова към фолклорните теми са още от детството й в град Елена. Тя е родена през 1974 г. Завършва гимназия в София, а след това е приета в „Принстън“, където учи  история на изкуството. След „Принстън“ тя записва право в „Харвард“, практикува в Ню Йорк, Чикаго, а сега е в Лос Анджелис. Адвокатската й практика не й пречи да следва творческото си вдъхновение. Нейни поеми са публикувани в множество литературни списания, а есето й Колекциониране на книги в отсъствието на книги, което разказва за съставянето на лична библиотека под комунистическа цензура, печели първа награда в конкурса за есета на Принстън и Харвард. Краси е и завършен музикант и именно любовта й към Шопен и интересът към българския фолклор я вдъхновяват за Wildalone.

Прочетете още

upload

Като няма хляб – яжте пасти, вместо учебници – четете книги

Людмила ЕЛЕНКОВА, радио „Хеликон“ Министерството на образованието и науката спира европейското финансиране на студенти от …