Начало / България / Четенето първо е споделяне

Четенето първо е споделяне

Красимир Проданов, радио „Хеликон”

DSC_1668Доказва го Нощта на литературата. Уникалното събитие възниква преди десетина години в Чехия. Бързо се харесва в цяла Европа. У нас се проведе вече за пети път.

На фокус бяха съвременни европейски автори
В селекцията на организаторите влязоха общо 15 книги – от млади дарования като Пиер Мейлак и Марек Шинделка през поетите Славе Гьоргьо Димоски и Адам Загаевски, та до величия от калибъра на Умберто Еко и Тери Пратчет.

DSC_1706Всяко четене е различно
Хубавото в Нощта на литературата обаче не се изчерпва с книгата. Концепцията на този малък литературен фестивал е, че четенето на първо място е споделяне на емоция. Затова ключов фактор за успеха на Нощта на литературата е прекрасната атмосфера, която се ражда във всички гнезда или точки за четене. Самите четци, пък и домакините, създават уникално преживяване. По регламент един и същ откъс се чете на всеки половин час в продължение на три часа и половина. Но нищо чудно всяко изпълнение да се отличава много от предходното, да включва нови елементи, да е просто една игра, родила се от феномена, наречен литература.

DSC_1612Освен книги имаше и музика
Георги Георгиев-Антика и Игор Дамянов превърнаха представянето на Славе Гьоргьо Димоски в музикален пърформанс. Така и поезията на македонеца оживя. Венци Благоев пък имаше за задача да съживи пред слушателите си един от героите на Марек Шинделка в сборника разкази „Останете с нас”. „Аз не съм актьор – заяви джазизпълнителят, – затова позволете ми да разкажа любовната история от страниците на книгата и с музика.”

DSC_1735Италианците погладиха и небцето
Всяка книга има своето вино, показаха ни нагледно в Pasticceria Orsetti, където Умберто Еко се превърна в още по-специално преживяване заради изпълнението на Анна Мария Петрова-Гюзелева и Ицхак Финци на импровизираната сцена. В четенията се включи и Иван Налбантов, който се превъплъти в странен ангел заради книгата, която беше подбрал Унгарският културен институт – „Диктати” от Левенте Кирай.

Нощта на литературата ти показва и собствения град
Много от участниците в събитието влизаха за първи път в чайни, изложбени зали и ъндърграунд пространства от най-различен характер. Само че навсякъде се четеше. Книгата обедини различните места и им придаде едно уникално послание… А именно, че литературата е способността ни да споделяме хубавото. И да го умножаваме.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Image_5314384_128_0

Честит рожден ден, Умберто Еко! „Търсех покоя навсякъде и го намерих само на едно място – в някой ъгъл, с книга в ръце.“

Културата, не войната, циментира европейската идентичност. За вечната слава първото, от което се нуждаете, е …