Начало / България / „Хеликон Стара Загора“ като „Хогуъртс“ в Нощта на литературата

„Хеликон Стара Загора“ като „Хогуъртс“ в Нощта на литературата

P1120515„Да запознаеш изкушените от четенето и литературата хора с нов, непознат съвременен текст си е магия, която владеят малцина. За втора поредна година едно от гнездата за четене – „Хеликон Стара Загора“ се превърна в своеобразен Хогуъртс за съвременната европейска проза. Публиката в тази нощ изключително много се забавлява в пресътворяването на комедийния текст на австрийката Зилке Хеслер „Гарантирано удоволствие“ и то благодарение единствено и само на невероятната троица Анна Турлакова, Краси Лекова и Здравко Георгиев. Толкова забавляващи се евро-баби няма никъде по света. Да сте живи и здрави приятели! Благодарим ви за прекрасната вечер!“

Това споделиха след Нощта на литературата в „Хеликон Стара Загора“. Събитието се организира под егидата на EUNIC България.

P1120586

Комедията „Гарантирано удоволствие“ е едната от три пиеси в книгата, с която за първи път на български език се представя австрийската писателка Зилке Хаслер (родена през 1969 г.). Драматургията ѝ се характеризира с провокираща острота, динамичен диалог и неконвенционални сюжети, които не робуват на сексуални табута. Пиесите ѝ са преведени на дванайсет езика и се играят по сцените в Австрия, Германия, Швейцария, Италия, Франция, Чехия, Словакия, Полша.

P1120592

P1120439