Начало / България / „Хеликон” край Дунава

„Хеликон” край Дунава

ccchСамо Елиас Канети да беше приносът на град Русе към културата,  жителите му пак би следвало да са горди. Но наред с големия писател и Нобелов лауреат, в Русе са родени или са свързани с артистичната му атмосфера цяла плеяда хора на изкуството, чийто духовен капитал отдавна е надхвърлил регионалните граници. Достатъчно е да споменем Змей Горянин и Стефан Гечев в областта на литературата, театралните режисьори Леон Даниел, Любен Гройс и Младен Киселов, художниците Ради Неделчев и Володя Кенарев, скулпторът Никола Терзиев-Желязото, композитори, музикални дейци и диригенти като Саша Попов, Георги Златев – Черкин, Йосиф Цанков, Николай Янков Кауфман, Васил Казанджиев, Емил Табаков, Атанас Косев, оперната и оперетна прима Мими Балканска. Та и Майкъл Арлън (Дикран Куюмджиян), британският писател от арменски произход, известен през миналия век с романите и разказите си, сравнявани с тези на Скот Фицджералд. Да добавим и Драматичния театър „Сава Огнянов”, Русенската опера, Кукления театър, повече от дузината читалища и библиотеки, воглаве с Регионалната „Любен Каравелов”. Да не забравим и музикалното дружество „Лира”, и Симфоничния оркестър…

Какво общо имат всички те с книжарница „Хеликон Русе” ли? Ами – много. Където културата и изкуствата са на почит, там и любовта към четенето е естествено състояние. А книжарницата е в центъра не само на града, но и на множество събития, свързани с литературата. Тя отваря врати на 7 август 2009 година – и то не на празно място, а на култово. Мнозина русенци си спомнят сградата като „старата руска книжарница” и се радват, че традицията е продължена. Както се казва „Където е текло, пак ще тече”. В случая – словесно богатство.

Трите книжарки, управителката Ваня Хинкова и Любина Йорданова работят тук от самото начало, а Мариета Иванова – от три години. Но и трите са безнадеждно влюбени в книгите, което приятелите на книжарницата усещат и им отвръщат с постоянството си. И възрастни, и деца използват всяка свободна минута да се отбият тук, за да разлистят някоя нова книга или просто да си разменят дума с трите книжни феи. Понякога идват с бонбони, цветя и малки подаръчета. Просто ей-така – защото се чувстват желани и обичани. Явно затова преди две години Ваня и Любина са номинирани за националната награда „Христо Г. Данов“ в категорията „Представяне на българската книга“. А за 2013 г. книжарницата става „Книжарница на годината” във веригата „Хеликон”.

helikonФейсбук страницата Helikon Ruse живее на високи обороти. Всеки ден в нея се качват интересни постинги за книги и предстоящи събития, за гостуващи писатели или любопитни мигове от ежедневието. Страницата е винаги на разположение за въпроси и поръчки. Достъпни са стотици снимки, запечатали през годините как се отбелязват различни книжни празници, как хора и книги общуват помежду си.

За 1 април находчивият екип обръща всички книги на витрината наобратно. Влизат доброжелателни клиенти и им посочват „гафа”. А книжарките им честитят Деня на хумора и шегата. Един от любимите им клиенти, художникът Огнян Балканджиев, всяка година им подарява нарисувани от него животни от китайския хороскоп. Тазгодишното попълнение е за Годината на огнената маймуна. Огън при огън отива, би могло да се каже при толкова горящи в работата си книжарки! Три  от стените на книжарницата пък са украсени с рисунките на младата художничка Ина Валентинова. Летящите цветни деца, отворената книга и изгряващото слънце сред върховете на планината „Хеликон” са истинско вдъхновение за малки и големи.

От години, непосредствено преди Коледа, в книжарницата се появява специална кутия, в която много деца и възрастни пускат своите писма до Дядо Коледа. Дали изпълнява всички поръчки беловласият старец? Ако се съди по доволните изражения на лицата на клиентите – да. Никой не ходи там, където не чуват молбите му.

Всяка година на 25 март, както впрочем и в останалите книжарници „Хеликон”, се отбелязва Благовещение. Отец Стефан не пропуска да извърши празничния водосвет и да благослови книжарките, клиентите им и книгите със светена вода. На 2 април, в Деня на детската книга, купонът с децата е шумен и весел. Раздават се бонбони, звучат детски песни, четат се на глас откъси от любими книги – всеки прави каквото може. Важното е в този ден да са заедно сред стелажите с любими автори. И 23 април се отбелязва достойно. Денят на книгата и авторското право е отново повод за празнуване – чете се Шекспир, създават се собствени истории в творческата академия „Аз мога”.

201112171256221878На 1 юни, в Деня на детето, управителката Ваня се преобразява в клоуна г-н Смехурко. По-големите деца вече я познават и се забавляват заедно с нея, а най-малките, доведени за пръв път, гледат ококорено и се чудят откъде ли дошъл този странен и забавен чичко? Може би от цирка? Или от телевизора? Екипът не пропуска и 24 май, и 1 ноември – Деня на будителите. Така че ако някой общински служител от отдел „Култура” се обърка в календара си с мероприятията, спокойно може да свери часовника си с този на русенския „Хеликон”.

По всички тези празници в книжарницата гостуват ученици и преподавателите им от различни училища в Русе. При срещите се раждат творчески инициативи като „Нарисувай ми книга”, „Книгата като изкуство”, „Работилничка за приказки”. Ваня, Любина и Мариета също са чести гости на събирания като „Чети с мен”, „Предимствата от четенето в ранна детска възраст”, при откриването и закриването на учебната година.

А от родните писатели са им гостували Милен Русков, Георги Господинов, Христо Карастоянов, Мария Донева, Яна Букова, Людмила Миндова, Александър Секулов, Теодора Димова, Виктор Самуилов, Петър Делчев, Румен Стоянов… трудно е да се изброят всички. По-важното е, че след всяка такава среща трите книжарки за пореден път се убеждават, в България има страхотни писатели – при това сърдечни хора и вече техни приятели. А най-много се радват, когато гостите им обещаят нови срещи заедно.

helikon1Един летен ден Дейв и Линда Богданович влизат в книжарницата. Те идват чак от далечна Пенсилвания, но корените им са от съседна Сърбия. Ето че обиколката им из Балканите ги среща с Ваня, Любина и Мариета – чудесен повод да обсъдят хиляди общи неща. Накрая си тръгват с тениска „Аз чета всеки ден”, мотото на книжарници „Хеликон”“, с намерението да я подарят и да изненадат българските си съседи в Щатите.

Вечерта се спуска над дунавския град. Свършили работния си ден, русенци се отправят към домовете си. Част от тях обаче пътьом минават през своя втори дом – „Хеликон Русе”. Защото тук не само се продават книги, а се общува с хора с близки интереси и вкус. И защото можеш да срещнеш стар приятел, да намериш нов или да се влюбиш – в книга или в човек!

 

Прочетете още

IMG-20230408-WA0001

В центъра на София заработи нова книжарница „Хеликон“

Навръх Цветница – във време, заредено с великденска енергия и на място, култово за книгите – …