Начало / Свят / „Одисея в космоса“, но по истински случай

„Одисея в космоса“, но по истински случай

160229182941-astronaut-scott-kelly-year-in-space-nasa-record-breaking-orig-nws-00010603-horizontal-galleryКосмонавтът Скот Кели ще пише книга за одисеята си в космоса, съобщи в. „Лос Анджелис Таймс“. Кели се завърна на земята преди месец, след като прекара близо година на международна космическа станция. Той вече обяви, че заглавието на книгата, която ще опише преживяванията му в космоса, ще е „Endurance: My Year in Space and Our Journey to Mars“.

Скот Кели е рекордьор по време, прекарано в космоса – общо 520дни, от които 340 последователни.

В мемоара си той описва трудностите, с които се е сблъсквал: „Докато бях в орбита отслабнах много, мускулите ми атрофираха, имах проблеми с движението на кръвта ми в тялото ми и сърцето. Всеки божи ден бях изложен на радиация, десет пъти по-голяма от тази на земята. Сега съм застрашен от заболяване от рак. Няма да споменавам психическия стрес, който е трудно да се опише“.

Кели се пенсионира от служба на НАСА малко след като кацна на земята заедно с колегата си от Русия Михаил Корниенко. Любопитно е, че Скот отлита в космоса, докато брат му Марк, с когото са идентични близнаци, остава на земята на разположение за различни експерименти, които  евентуално да дадат отговори и да намалят рисковете за здравето на космонавта.

В книгата си Скот Кели включва и размишленията си, като открито се противопоставя и настоява да не се провеждат повече експерименти в космоса – нито правителствени, нито частни. Книгата ще излезе на пазара през ноември 2017 г.

Прочетете още

d0931686f04bf6afdb1b6a642e82ef76

Черната дупка погълна Стивън Хокинг

Авторът на „Кратка история на времето“ и един от най-популярните учени, чиито изследвания оформиха съвременната …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.