Начало / Свят / „Одисея в космоса“, но по истински случай

„Одисея в космоса“, но по истински случай

160229182941-astronaut-scott-kelly-year-in-space-nasa-record-breaking-orig-nws-00010603-horizontal-galleryКосмонавтът Скот Кели ще пише книга за одисеята си в космоса, съобщи в. „Лос Анджелис Таймс“. Кели се завърна на земята преди месец, след като прекара близо година на международна космическа станция. Той вече обяви, че заглавието на книгата, която ще опише преживяванията му в космоса, ще е „Endurance: My Year in Space and Our Journey to Mars“.

Скот Кели е рекордьор по време, прекарано в космоса – общо 520дни, от които 340 последователни.

В мемоара си той описва трудностите, с които се е сблъсквал: „Докато бях в орбита отслабнах много, мускулите ми атрофираха, имах проблеми с движението на кръвта ми в тялото ми и сърцето. Всеки божи ден бях изложен на радиация, десет пъти по-голяма от тази на земята. Сега съм застрашен от заболяване от рак. Няма да споменавам психическия стрес, който е трудно да се опише“.

Кели се пенсионира от служба на НАСА малко след като кацна на земята заедно с колегата си от Русия Михаил Корниенко. Любопитно е, че Скот отлита в космоса, докато брат му Марк, с когото са идентични близнаци, остава на земята на разположение за различни експерименти, които  евентуално да дадат отговори и да намалят рисковете за здравето на космонавта.

В книгата си Скот Кели включва и размишленията си, като открито се противопоставя и настоява да не се провеждат повече експерименти в космоса – нито правителствени, нито частни. Книгата ще излезе на пазара през ноември 2017 г.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

astronaut-2898836_1920

Книгите помагат да изпреварим Безос и Брансън в Космоса

Пътешествието може да започне още сега Разразилата се битка за придобиване на звездното пространство ни …