Начало / Свят / Как сюжетите ти могат да се превърнат в реалност: Джефри Дивър е жертва на преследвач

Как сюжетите ти могат да се превърнат в реалност: Джефри Дивър е жертва на преследвач

1280px-Jeffery_Deaver_2012-05-24През годините Джефри Дивър е писал за какво ли не – за луди психопати, интелигентни серийни убийци, преследвачи. Книгите му са международен бестселър. Най-известният му герой е Линкълн Райм. Каквито и зловещи сюжети да е забърквал през годините, Дивър никога не си е и помислял, че историите му могат да му се случат наистина. Но и това се случи – в последните 2 години 65-годишният американец се оказа жертва на преследвач. Постоянната „опашка“ го накара да се замисли сериозно за сигурността си, както и тази на семейството му.

Всичко започва от един e-mail на кандидат писател, който моли Дивър да погледне творбите му и да му даде някой съвет.

„По принцип не правя такива неща. Притеснява ме възможността след това някой да ме обвини в плагиатство. Така че дадох някакви общи съвети в отговор. В мейлите си той включи някои бележки, които погледнах. Беше свестен писател, но никога не съм чел целите му ръкописи“, признава авторът на „Колекционерът на кости“.

Фенът му обаче се обидил. „Той ми върна, че му харесват съветите ми, но явно не съм на негова страна. И след това започна да става странен. Получавах по 70 мейла на ден. Понякога – 50 за един час. Повечето бяха безсмислени. В един ми пишеше: „Джефри, ти си звездата в моя пантеон, ти си мой идол и вдъхновение, защото си толкова забавен автор“. Но имаше и доста по-луди писания. После дойдоха няколко двусмислени заплахи, за които не искам да си спомням. Обадих се в полицията, за да знаят за този човек“, допълва Дивър.

Преследването не му е непозната тема. Той изследва това поведение в романа си „Твоята сянка“, в който разказва за кънтри звезда, преследван от фен.

„Много е трудно да спреш такива хора. Според полицията, най-добрата реакция е да ги игнорираш. Не съм комуникирал с този човек от година. Той замлъкна за малко, но след това ми прати клип от „Психо“. Заради него отказах две турнета“, споделя Дивър. Въпреки това, той наел и частен детектив, който разкрил името и адреса на вманиачения фен. Но тъй като маниакът не е предприел нищо засега, полицията е безсилна да спре тормоза.

„Той няма личен автомобил и слава богу не живее наблизо“, казва още Дивър.

Преди време колежката му Патриша Корнуел бе принудена да наеме бодигарди, след като имаше подобно преживяване. Засега Дивър отказва да предприеме такива действия. Той има камери за наблюдение в дома си и си извади разрешително за лично оръжие. „И двамата пишем завързани трилъри за убийци, но а отказвам да взимам крайни мерки. Все пак пишем, за да забавляваме и развличаме читателите си. Не се чувствам уязвим. Този човек не е променил живота ми, като изключим двете провалени турнета. Но е дразнещо“, казва писателят.

В момента Дивър работи по няколко проекта едновременно – сценарий на телевизионен сериал, сборник разкази и трилър, чието действие се развива в Италия.

Всички книги на Джефри Дивър ТУК

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1004633658-FL_SAR_FLJDMDEAVER24

Джефри Дивър: Обичам да плаша читателите си

Технологиите са навсякъде и правят живота ни по-лесен, връзките помежду ни – по-бързи и пътуванията …