Начало / Автори / Роалд Дал – повече от качествена детска литература

Роалд Дал – повече от качествена детска литература

Roald_Dahl_1982Миналия месец Роалд Дал за първи път достигна №1 в класациите за най-продавани книги във Великобритания с „The Great Mouse Plot“. Това вероятно звучи невероятно след всичко, което той е създал.

Мнозина са израснали с книгите на Роалд Дал, а сега това преживяват и децата им. Историите му вдъхновяват няколко поколения. Персонажите и приключенията им оставиха дълбок отпечатък и ще продължат да маркират историята на детската литература и в бъдеще.

Тази година, на 13 септември, на много места по света ще бъде отбелязана 100-годишнината от рождението на Роалд Дал.

Животът извън книгите

Въпреки това около Роалд Дал има много повече от литература. Животът му е невероятен, маркиран от трагедии, загуба, страдание – негово и на близките му. Всичко това го подтиква да подкрепя тежко болни деца и техните семейства. Дал вярвал, че всеки може да направи стъпка, с която да промени живота на тези около него. Креативността и решителността му стигат до там, че участва в изобретяването на иновативната за медицината клапа на Уейд-Дал-Тил.

Наследниците

За да продължи наследството на Дал, скоро след смъртта му през 1990 г. неговата съпруга Фелисити основава фондация, която от създаването си до днес е помогнала на хиляди деца. Една от дейностите й е свързана с предоставяне на информация и подкрепа от медицински сестри за семействата на болни деца. Това, което здравните служители правят, е безценно за близките, преминаващи през ужаса детето им да страда, както се случва и на самия Дал. В момента във Великобритания 53 медицински сестри по този проект се грижат за над 15 000 деца, страдащи от тежки или редки заболявания, или недиагностицирани състояния. Те са добре обучени професионалисти, чиято грижа не се изчерпва само до здравните услуги, но включва емоционална и социална подкрепа. Друга част от средствата на фондацията ще бъдат насочени към оказване на практическа подкрепа, като социален патронаж, консултиране и игрова терапия, за да се даде шанс на деца в неравностойно положение да имат пълноценно детство.

Роалд Дал безспорно е герой за мнозина – чрез писането и чрез добротата си. Фондацията му приема финансиране, за да поддържа наследството му живо.

Всички книги от Роалд Дал ТУК

Прочетете още

1_gR21PCr6qfQREE6aIWICOg-1108x739

Макдоналдс предлага книги вместо играчки в детските менюта

Макдoналдс Нова Зеландия реши да замести играчките в детското си меню с книги на Роалд …