Начало / България / Катерина Хапсали с „Цветето на Хеликон”

Катерина Хапсали с „Цветето на Хеликон”

13064767_1003335273055722_667646069192002198_oРоманът „Гръцко кафе” е новият носител на наградата „Цветето на Хеликон”. Книгата е дебют на Катерина Хапсали в литературата. Наградата връчи миналогодишният победител – Иво Сиромахов, който бе отличен за „Моят таен любовен живот“.

За съжаление на почитателите си Хапсали бе възпрепятствана и не успя да присъства на церемонията в най-богатата книжарница в България – „Хеликон Витоша“. От нейно име статуетката прие Жаклин Вагенщайн от издателство „Колибри“.

ГАЛЕРИЯ

„Аз съм много запален читател и не пропускам да чета и български книги. Щастлив съм, че тази награда се получава от българска писателка и то за дебют. Това е заслужено признание“, каза Иво Сиромахов. „Това е награда, която се дава от читателите. За нас е много важно, че книгата е толкова добре приета“, каза и Вагенщайн.

Тази година „Цветето на Хеликон” се връчи в навечерието на Световния ден на книгата и авторското право 23 април. Наградата е „безсребърна” и я печели тази от 12-те номинирани книги, от която в книжарниците на „Хеликон” са продадени най-много екземпляри. Така решението на едно експертно жури бива допълнено с „гласа на хората”.

Сред носителите на наградата са Виктор Пасков, Алек Попов (два пъти), Боян Биолчев, Калин Терзийски, Захари Карабашлиев (два пъти), Михаил Вешим, Георги Господинов, Иво Сиромахов…

Статуетката на стрелицията, вплетена в слънчев диск, е дело на бургаския скулптор Огнян Петков. Тя е символ на наградата „Цветето на Хеликон” и е израз на хармония и съвършенство.

След „Гръцко кафе” в челната тройка по продажби се нареждат „432 херца” („Хермес”) на Недялко Славов (която спечели наградата „Хеликон”) и „Орлов мост” („Хермес”) на Владимир Зарев.

Прочетете още

48143

Връчване на „Цветето на Хеликон“ и представяне на стихосбирка в Деня на Светите братя Кирил и Методий

На този светъл празник в столичната книжарница „Хеликон- Витоша“ поетични думи ще се преплетат с формите на стрелицията от безсребрената статуетка „Цветето …