Начало / Любопитно / Най-мистериозната книжарница е в Ню Йорк

Най-мистериозната книжарница е в Ню Йорк

okokj     Най-мистериозната книжарница се намира в Ню Йорк. Става дума за „The Mysterious Bookshop“ – най-старата специализирана книжарница за криминални и трилър романи в света.

„The Mysterious Bookshop“ е отворена в петък, 13, през април 1979 г. През 2005 г., след 25 години на ул. „Западна 56-та“ собствениците продават сградата и местят магазина си в Трайбека. Основател е Ото Пенцлер. Идеята му е да направи една от първите книжарници, изцяло специализирани в предлагане на криминални романи. Освен това иска да предлага безкрайна колекция от ценни първи издания с автографи от авторите.

oji

Много любопитно е, че книжарницата си има и свое издателство „Mysterious Press“ и предлага услуги като редактори, е-книги и т.н. В книжарницата има и раздел с редки заглавия детективски романи, криминалета, шпионски романи и трилъри. Една от гордостите на собствениците е, че притежават най-голямата колекция на книги, свързани с Шерлок Холмс в света.

40322

„Нямаме много раздели. Всъщност книжарницата е разделена на две – секция с нови издания с меки и корици, и такава – с колекционерски книги с твърди подвързии. Имаме гигантска стена, посветена на Шерлок Холмс, няколко малки рафта с книги, фокусирани върху шпионажа и скандинавските автори на кримки. Любимата за мен секция обаче е нови издания на книгите от стари издателства, специализирани в жанра. Това са класики от най-големите майстори, някои от тях позабравени“, казва мениджърът на книжарницата Чарлс Пери.

„Mysterious Press“ отскоро издава серията „Библио мистерии“. Тя включва колекция от кратки, бързи за прочит новели, в чийто сюжет са включени книги или колекционерство на книги. Сред селекцията има произведения на бестселърови автори като Йан Ранкин, Джойс Каръл Оутс, Нелсън Демил и Джон Конъли. Издателството публикува и ценни, луксозни издания с кожени подвързии за колекционери. Друг проект е луксозно издание в лимитирани количества на цялата серия на Лий Чайлд за военния полицай Джак Ричър.

o54447

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ee1d574e9971dfe076fca48762464102

Тайванска книжарница продава книги на тъмно

Wuguan Books използва мрака по най-добрия начин „Клиентите ни се съсредоточават по-добре така„, убедена е …