Начало / Любопитно / Най-мистериозната книжарница е в Ню Йорк

Най-мистериозната книжарница е в Ню Йорк

okokj     Най-мистериозната книжарница се намира в Ню Йорк. Става дума за „The Mysterious Bookshop“ – най-старата специализирана книжарница за криминални и трилър романи в света.

„The Mysterious Bookshop“ е отворена в петък, 13, през април 1979 г. През 2005 г., след 25 години на ул. „Западна 56-та“ собствениците продават сградата и местят магазина си в Трайбека. Основател е Ото Пенцлер. Идеята му е да направи една от първите книжарници, изцяло специализирани в предлагане на криминални романи. Освен това иска да предлага безкрайна колекция от ценни първи издания с автографи от авторите.

oji

Много любопитно е, че книжарницата си има и свое издателство „Mysterious Press“ и предлага услуги като редактори, е-книги и т.н. В книжарницата има и раздел с редки заглавия детективски романи, криминалета, шпионски романи и трилъри. Една от гордостите на собствениците е, че притежават най-голямата колекция на книги, свързани с Шерлок Холмс в света.

40322

„Нямаме много раздели. Всъщност книжарницата е разделена на две – секция с нови издания с меки и корици, и такава – с колекционерски книги с твърди подвързии. Имаме гигантска стена, посветена на Шерлок Холмс, няколко малки рафта с книги, фокусирани върху шпионажа и скандинавските автори на кримки. Любимата за мен секция обаче е нови издания на книгите от стари издателства, специализирани в жанра. Това са класики от най-големите майстори, някои от тях позабравени“, казва мениджърът на книжарницата Чарлс Пери.

„Mysterious Press“ отскоро издава серията „Библио мистерии“. Тя включва колекция от кратки, бързи за прочит новели, в чийто сюжет са включени книги или колекционерство на книги. Сред селекцията има произведения на бестселърови автори като Йан Ранкин, Джойс Каръл Оутс, Нелсън Демил и Джон Конъли. Издателството публикува и ценни, луксозни издания с кожени подвързии за колекционери. Друг проект е луксозно издание в лимитирани количества на цялата серия на Лий Чайлд за военния полицай Джак Ричър.

o54447

Прочетете още

231021-99-652343-v3-s2048-1

Салман Рушди получи почти тайно наградата „Вацлав Хавел“

Тя се връчва в Ню Йорк Присъствието на претърпелия сериозно нападение писател остана неизвестно за всички преди …