Начало / Критика / Книга за сърцето и душата: „Човекът в търсене на смисъл” – Виктор Франкъл вдъхновява да погледнем на света като птици…

Книга за сърцето и душата: „Човекът в търсене на смисъл” – Виктор Франкъл вдъхновява да погледнем на света като птици…

Красимир ПРОДАНОВ, радио „Хеликон“

Книгата започва от концлагерите

Има обаче един пасаж в „Човекът в търсене на смисъл”, в който авторът описва новоспечелената си свобода. Останал сам на полето, той реди вдъхновяващи думи за безкрая. И се чувства точно като птица… Свободна до полети в посоката, в която поиска.

Именно насред концлагерите, насред Освиенцим и Дахау, авторът достига до едно прекрасно прозрение: „Любовта е абсолютната, най-висока цел, към която може да се стреми човек.”

Но да се върнем на полето, в което Франкъл е птица. Свободният човек има много общи черти с пернатите същества. Когато нямаш ограничения в сърцето си, и ти – досущ птиците, може да почувстваш свободата на безкрая. И ти – като птиците, сякаш забравяш кой си… Оставяш щастието да те завладее… „Най-истинско е то, когато се случва само, без да мислим за него”, казва писателят сякаш в потвърждение на това.

Животът на Франкъл е наистина тежък

Когато попада в лагерите на смъртта, изглежда, че ще трябва да се раздели с всичко човешко, а най-накрая – и с живота си. Франкъл обаче оцелява благодарение на вярата, че съществуването му е изпълнено със смисъл. „Страхът довежда до това, от което се страхуваме – пише той в книгата си. – Ключът към изцелението е в себенадмогването.”

Методът за справяне с житейските препятствия, измислен от Франкъл, се нарича логотерапия. Логотерапията става известна още като хуманистична или екзистенциална психотерапия.

 „Човекът в търсене на смисъл” е дълбоко лична книга

Франкъл жъне много успехи след войната, удостоен е и с титлата Доктор Хонорис Кауза от 29 университета. Широката публика обаче свързва невролога и психиатъра най-вече с „Човекът в търсене на смисъл” – заглавие, което се продава в тираж от 12 млн. екземпляра.

Ето само още няколко думи от произведението: „Човек не трябва да търси абстрактен смисъл на живота. Всеки има свое особено призвание или житейска мисия, всеки трябва да изпълни конкретно предназначение.” И под тези думи стои подписът на Виктор Франкъл – автор, чиято книга „Човекът в търсене на смисъл” сега попада в селекцията „Доказано добри книги” на книжарници „Хеликон”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

56965415_1894277944011655_4646606361696665600_o

Екологичният ни дълг се равнява на моралния

Спорно е в кое сме по-безотговорни – в отношението към природата или помежду си Проблемите …