Начало / България / Министерството на културата протестира срещу пиратски копия на Талев в Македония

Министерството на културата протестира срещу пиратски копия на Талев в Македония

Специално запитване до Министерството на културата на Република Македония е отправил българският министър на културата Вежди Рашидов. Повод е скандалът с пиратското издаване на романите на Димитър Талев „Железният светилник“, „Преспанските камбани“ и „Илинден“ в съседната държава.

Наследниците на българския класик Талев и специално племенникът му Климент обявиха, че македонските издания са в абсолютно нарушение на авторските права, а съдържанието на книгите е било подменено. Никой от българска страна освен това не е давал разрешение за публикуване на романите.

През ноември 2015 г. заместник-министърът на културата Боил Банов и министърът на културата на Република Македония г-жа Елизабета Канческа-Милевска подписаха в София Програма за сътрудничество в областта на културата между министерствата на културата на двете страни, която обхваща периода 2015-2017 г. Една от насоките в него е именно установяване на контакти и сътрудничество за защита на авторските права в областта на художествената, учебната и научната  литература, съгласно националните си законодателства и международните споразумения, по които са страни.

Същевременно Климент Талев обяви за предаването „Денят започва с култура“ на БНТ, че издателство „Захарий Стоянов“ е подготвило 14 тома, в които да събере цялото творчество на Димитър Талев.

Всички книги от Димитър Талев тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!