Начало / България / Министерството на културата протестира срещу пиратски копия на Талев в Македония

Министерството на културата протестира срещу пиратски копия на Талев в Македония

Специално запитване до Министерството на културата на Република Македония е отправил българският министър на културата Вежди Рашидов. Повод е скандалът с пиратското издаване на романите на Димитър Талев „Железният светилник“, „Преспанските камбани“ и „Илинден“ в съседната държава.

Наследниците на българския класик Талев и специално племенникът му Климент обявиха, че македонските издания са в абсолютно нарушение на авторските права, а съдържанието на книгите е било подменено. Никой от българска страна освен това не е давал разрешение за публикуване на романите.

През ноември 2015 г. заместник-министърът на културата Боил Банов и министърът на културата на Република Македония г-жа Елизабета Канческа-Милевска подписаха в София Програма за сътрудничество в областта на културата между министерствата на културата на двете страни, която обхваща периода 2015-2017 г. Една от насоките в него е именно установяване на контакти и сътрудничество за защита на авторските права в областта на художествената, учебната и научната  литература, съгласно националните си законодателства и международните споразумения, по които са страни.

Същевременно Климент Талев обяви за предаването „Денят започва с култура“ на БНТ, че издателство „Захарий Стоянов“ е подготвило 14 тома, в които да събере цялото творчество на Димитър Талев.

Всички книги от Димитър Талев тук