Начало / България / Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ номинира две антики за „Паметта на света“

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ номинира две антики за „Паметта на света“

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ номинира две български антики за вписване в Световния регистър на ЮНЕСКО „Паметта на света“ (Memory of the World Register). Става дума за Бориловия синодик (т. нар. Палаузов препис) и Лондонското четвероевангелие на цар Иван Александър. За втората книга Националната библиотека ще бъде водеща страна, а Британската библиотека – втора страна по номинацията. Това обяви официалната страница на Министерство на Културата.

Световният регистър на ЮНЕСКО „Паметта на света“ е инициатива на световната организация за опазване и популяризиране на особено важни и ценни писмени богатства на човечеството.

Борилов синодик („Синодик, който се чете в първата неделя на Великия пост“) е среднобългарско книжовно произведение от началото на 1211 г. Създаден е заради събора срещу богомилите, свикан от цар Борил през 1211 г. Тогава по царско нареждане е преведен на български гръцкият Синодик от 843 г., съдържащ опровержения и анатеми срещу различни по-стари ереси във Византия. Към превода е прибавена глава, в която се проклинат богомилите.

Най-ранният препис на Синодика, наречен на името на откривателя си – Николай Палаузов, е от края на XIV век. Днес той се пази в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

След падането на Търново през 1393 г. Четвероевангелието на Иван Александър е изнесено в Молдова, след това достига в манастир в Света гора, а през XIX век се озовава в ръцете на заможен британец. Неговата дъщеря по-късно го дарява заедно с цялата му библиотека на Британския музей в Лондон. При основаването на Британската библиотека през 1973 г. е преместен там, където се съхранява и до днес.