Начало / Свят / „Музей на невинността“ на Памук на големия екран (трейлър)

„Музей на невинността“ на Памук на големия екран (трейлър)

Историята на Памук за една несподелена любов през 70-те години в Истанбул доби формата на книга и колекция от автентични предмети. Сега „Музей на невинността“ вдъхнови филм, представящ спомените на автора за града, съобщи в. „Гардиън“.

Орхан Памук разказва за вдъхновението зад филма „Музей на невинността“, за музея, неговия каталог „Невинността на предметите“ и за документалния филм „Невинността на спомените“ на режисьора Грант Гий, чиято премиера премина във Великобритания през януари:

 „Написах „Музей на невинността“, мислейки за музея и създадох музея, мислейки за книгата. Музеят не беше просто идея, родила се след успеха на книгата, нито пък неговият успех предопредели романа, така както някои творби се раждат като книжно копие на успешни филми. Всъщност двете се родиха едновременно и аз обяснявам комплексната връзка помежду им в романа: млад мъж от богато и модерно семейство се влюбва в бедно момиче, а когато открива, че любовта му е несподелена, за утеха започва да събира всеки предмет, до който тя някога се е докосвала. Накрая той взима всички предмети от всекидневния живот – пощенски картички, снимки, клечки от кибрит, солници, рокли, филмови ленти, играчки – всичките спомени от неговата несподелена любов и Истанбул през 70-те и 80-те, и ги излага в Музей на невинността.

В средата на 90-те, когато за първи път започнах работа по идеята, желанието ми беше музеят да отвори врати в деня на публикуването на романа и той да е неговият каталог. Редът на вписване и текстовете трябваше да бъдат прецизно подбрани, създавайки каталог за четене – един постмодерен роман. Но завърших книгата преди музея и тя излезе като монолитно издание, без изображения или анотации, през 2008 г. Когато отворих музея през 2012 г., установих, че той все пак има нужда от каталог и написах „Невинността на предметите“.

Сега е налице четвърта творба – красивият документален филм „Невинността на спомените“, на който аз не съм двигател, а само предлагам фокус (музеят) и текст. Всичко започна, когато английският режисьор Грант Гий посети музея. Когато разбрах, че той има интерес да заснеме документален филм, поисках да се включа. Срещнахме се на дълга разходка из Истанбул, по време на която усетихме от първа ръка духа на града.

„Невинността на спомените“ е базиран както върху книгата, така и върху вдъхновилите я предмети (часовник, чаши за кафе, чаши за кафе, части от стари филми за Истанбул), върху поетични мечти, но и върху днешния изглед на града. Съвременните музеи не бива да се съсредоточават върху историята и великите битки или върху забравеното национално наследство. Днешният им фокус трябва да е обикновеният човек, точно както се случва със съвременния роман. Когато започнах да обикалям улиците на Истанбул, налазените от бълхи пазари, букинистите, домовете на приятелите си, за стари кутии, пепелници, рамкирани снимки на джамии, паспорти, осъзнах, че колекционирането на предмети за музей е като събирането на истории за роман.“

Трейлър на „Невинността на спомените“

 

Свързани заглавия

Орхан Памук: Демокрацията е задушена за сметка на обогатяването

Турската преса обяви Елиф Шафак и Орхан Памук за подставени лица на Запада

Орхан Памук, Елиф Шафак и други известни писатели подкрепиха призив на ПЕН клуба срещу забраната на „Туитър” в Турция

Новата книга на Орхан Памук излиза през първата половина на 2014 г.

Орхан Памук: Спомени за един площад

Орхан Памук е отличен с Ордена на почетния легион

Орхан Памук с награда от Китай за най-влиятелен световен писател

Орхан Памук: 30 години пиша проза, но все стигам до задънена улица

Орхан Памук спечели датската награда „Сонинг” за 2012 г.

Орхан Памук: Вече не плача, че не напредваме към Европа

10 красиви сгради, вдъхновени от книги

Орхан Памук: Моите преживявания като читател и писател се преплитат

Книги от Орхан Памук тук

 

 

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …