Начало / Любопитно / Любов към венецианска куртизанка вдъхновява славянски печатар

Любов към венецианска куртизанка вдъхновява славянски печатар

Тези дни излиза романът „Венецианският печатар“ от Катарина Брайович (изд. „Изида“). Той пресъздава действителната история на Божидар Вукович – първият сръбски печатар и издател, учил при прочутия Алдо Мануцио и отворил през 1519 г. първата кирилска печатница във Венеция, купена половин век по-късно от българина Яков Крайков.
Във вихъра на драматични събития през XV и началото на XVI век, време на религиозна и политическа нестабилност и конфликти между Венеция и Османската империя, е въвлечен младият печатар и издател от Подгорица Божидар Вукович. Той заминава за Венеция, където започва работа в прочутата печатница на Алдо Мануцио, създателя на шрифта италик. Там среща красивата куртизанка и поетеса Вероника и преживява първата си истинска любов. Вероника е реално съществувала личност, прочула се с красотата и таланта си и оказала влияние върху известни мъже от това време.
Многопластовото повествование на романа се разгръща на фона на ренесансовата епоха и обаятелни личности като Джовани Пико дела Мирандола, мистерията около Джем султан, падането на Константинопол под турска власт и съдбата на последния византийски император Константин, разпадането на династията Косача от Херцеговина. Божидар Вукович се озовава в центъра на глобалните идеологически, геостратегически, икономически и философски промени, белязали тази епоха.
Любовта е основният двигател в живота на печатаря. Тя се ражда дълбоко в сърцето му след запознанството с Вероника и носи усещане за приключения, красиви блянове, олицетворява и промените, настъпващи в древния, закостенял естетически и ценностен модел. Но голямата любов на Вукович си остава книгата, стремежът му да утвърди и разпространи новата, печатната книга във време, когато знанието е сила, но е трудно да се споделя и възпроизвежда.
Авторката Катарина Брайович майсторски представя историята на първия печатар, отпечатал книги на кирилица, в чисто човешки план – как един обикновен изгнаник от Подгорица успява да постигне всичко това, на каква цена и в името на какво. Романът е номиниран за всички големи сръбски литературни награди и печели „Октоих“.

Катарина Брайович е родена през 1965 г. в Подгорица, Черна гора, където се е подвизавал Божидар Вукович. Преди да напише много успешния си роман „Венецианският печатар“ (публикуван през 2012 г.), се е занимавала с журналистика и литературна критика. Сега живее със семейството си в Белград.
Любопитен факт е, че към същата епоха проявява интерес и български автор – Силвия Томова с романа си „Печатарят“ (2015), посветен на Яков Крайков, първия български издател и печатар.

„Венецианският печатар“ тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …