Начало / България / Излиза ново издание на „Приключенията на Пинокио“ с илюстрации от Ясен Гюзелев

Излиза ново издание на „Приключенията на Пинокио“ с илюстрации от Ясен Гюзелев

„Приключенията на Пинокио“ от Карло Колоди излиза в ново луксозно издание с клеймото на „Хеликон“. Уникалното е, че класиката е илюстрирана от Ясен Гюзелев.

„Вече 130 години историята за дървеното човече, чийто нос се удължава, започне ли да лъже, е любима на милиони малки читатели по света. Някъде в небесата или там, където пребивава духът му, Карло Колоди трябва да е повече от щастлив. Да дадеш живот на парче сухо дърво само с длето е майсторлък, но още по-голям майсторлък е да сътвориш безсмъртен герой само с думи.

Колоди със сигурност е щастлив и по още една причина. Както преди век и половина Гюстав Доре придаде ново качество на „Божествена комедия“ на Данте и на Сервантесовия Дон Кихот с незабравимите си илюстрации, така днес го прави и Ясен Гюзелев. Художник с изключителен талант и вкус, едновременно традиционен и модерен, той е световно признат заради изящното си рисуваческо перо. То възроди за днешните поколения наред с „Пинокио“ и литературните шедьоври „Алиса в Страната на чудесата“, „Алиса в Огледалния свят“, „Дама пика“, „Дон Кихот“, „Оливър Туист“, приказките на Братя Грим, Оскар Уайлд, Джон Ръскин. Работил с едни от най-престижните издателства в Европа и Америка, Ясен Гюзелев е носител на множество награди. Сред тях най-скъпа му е тази за илюстратор на годината /1994/ на Панаира на детската книга в Болоня, Италия, защото е от родината на дядо Карло.

Не е редно да се сравняват различни творци, още повече, когато ги дели пропастта на времето. И все пак веднага се вижда с колко топлота и човечност са пропити рисунките в този нов „Пинокио“. Мекият колорит създава странно спокойствие, което облагородява и „най-страшните“ сцени. А добротата, която лъха от тях, сякаш ни прегръща и шепне в ухото ни, че бедите отминават, а мракът все някога се вдига.

Настоящата книга е част от поредица, в която ви срещаме с най-добрите илюстрации на Ясен Гюзелев. В света, в който живеем, списъкът с нещата, позволяващ на хорските носове да запазят естествените си размери, става все по-кратък, но голямото изкуство е все така на челно място. Да му се насладим!“, се казва в анотацията на книгата.

Свързани заглавия

Ясен Гюзелев: Когато видя вътрешно всичките рисунки, тогава взимам молива

9 малко известни факта за „Алиса в Страната на чудесата“

Нови издания на двете книги за Алиса с илюстрациите на Ясен Гюзелев ще излязат през май

Биография на Луис Карол разказва за културния феномен Страната на чудесата

Луис Карол: Ако ти вярваш в мен и аз вярвам в теб. Толкова ли е трудно?

Нова биография опровергава слуховете, че Луис Карол е имал нездрав интерес към деца

Как да учим: Четирите правила за обработка на информация и овладяване на изкуството на четенето от Луис Карол

Луис Карол мразел славата, разкрива писмо

Прочетете още

pinocchio-2

Пинокио: „Лъжата бива два вида – на едната краката са къси, а другата има дълъг нос

На днешния 26 октомври 1890 г. в родната си Флоренция умира Карло Лоренцини, по-известен с …