На фокус
Начало / Автори / Литературни двойници от детските книжки

Литературни двойници от детските книжки

Преди почти век, пък и малко повече, един италианец и един руснак пишат почти една и съща история… С разлика във времето от около 50 години се раждат Пинокио и Буратино. Обяснението защо и как се случва това е простичко!

pinoccio

Пинокио се появява на бял свят през 1881-а

Преди да създаде своята дървена кукла с дълъг нос Карло Колоди е превел приказките на Шарл Перо на италиански. Но до самата му смърт Пинокио си остава на практика неизвестен за читателската публика.

След около половин век идва времето и на Буратино

Създателят му Алексей Толстой – по името му си личи, че е от рода на Лев Николаевич, започва да превежда приключенията на Пинокио на руски. Докато работи над превода обаче, му хрумва, че може да направи нещо друго – да създаде руски вариант на известния герой. Даже споделя в писмо до Максим Горки, че така историята ще е още по-интересна. В резултат руските деца са възхитени от Буратино, а пък Карабас Барабас е направо легенда сред злодеите от детските книжки…

Буратино става звезда в СССР

Руското подобие на Пинокио заживява свой живот – славата му в един момент е толкова голяма, че на негово име е кръстена и газирана вода. Точно „Златното ключе“, както се казва книгата, е първата екранизирана приказка в Съветския съюз!

Паметникът на истинския д-р Охболи
Паметникът на истинския д-р Охболи

Клонира се и д-р Дулитъл

Само още един пример за такова чудесно прераждане на герой от книга – пак от бившия СССР. През 1936 г. в книжарниците се появява една приказна история за лекар, който разбира какво му говорят животните. Името му е д-р Охболи. И сигурно веднага разпознавате в него д-р Дулитъл, който обаче се ражда още през 1920 г. изпод перото на Хю Лофтинг.

Корней Чуковски отрича приликата

Самият писател твърди, че за тази приказна повест го е вдъхновил съвсем истински лекар – живеещият във Вилнюс Цемах Шабад. С него писателят се запознал през 1912 г., а тогава д-р Дулитъл още не е бил измислен.

Д-р Шабад от своя страна бил уникална личност – той лекувал с еднакво търпение и отдаденост и деца, и животни. Във Вилнюс има издигнат негов паметник – лекарят е изобразен заедно с момиче, което му носи болната си котка.

Та явно това дали д-р Охболи се явява реплика на д-р Дулитъл ще остане мистерия, но и двамата герои се радват на достатъчно любов от страна на децата… Както е всъщност с всички прекрасни книжни герои – открием ли ги като малки, остават с нас за цял живот!

Любими детски книжки си припомни Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

2c259c315853f667b51ce21bb68e0

Възрастните имат нужда да четат детски книги

Това, че детската литература е несериозна, е просто мит „Един ден ти ще пораснеш толкова, …