Начало / Критика / Харлан Коубън: Самият аз се утешавам от вашата сила, скъпи френски приятели

Харлан Коубън: Самият аз се утешавам от вашата сила, скъпи френски приятели

Писмо на Харлан Коубън до французите разтърси света на литературата. То бе публикувано във в. „Пари мач“ часове след терористичните атентати в Париж.

Ето какво казва един от най-популярните автори на криминална литература в света:

„Не предлагам отговори, скъпи мои приятели. Ще оставя това на умните глави и хората, които са по-мъдри за света от мен. Не предлагам стратегии или анализи. Много други ще направят това с много по-голяма информираност и грижа. Не съм в настроение да поднасям и съболезнования. Преди всичко искам да се свия на топка и да не правя нищо. Но и това е начин на изказване на мнение.

Ние сме с разбити сърца. Няма причина да крием или преиначаваме този факт. Чувстваме се безпомощни и уплашени. Чувстваме се все едно светът ни се е сринал и никога няма да бъде поправен. Чувстваме се, все едно животът ни се е променил и никога няма да е същият. Но само това последното ще остане непроменено: Нашият живот се промени и нищо вече няма да е същото.

От една страна не ви казвам нищо ново. Боли ме мен, боли ви и вас. Без думи. Точно в този момент думите са толкова без значение. И сме бесни и объркани. И имаме нужда от време за да пострадаме и потъжим.

Но това, което винаги ме е удивлявало у вас, мои френски приятели, това, за което едно момче от Ню Джърси винаги ви е завиждало и се е опитвало да копира – е вашата joie de vivre (радост от живота – б.ред.). Вие взимате всяка емоция и я издигате десетократно. Всичко за вас е в прекрасно наклонение. Вие вкусвате храната с най-голямата грижа. Вие пиете виното си с най-силното възприятие, на което сте способни. Вие се гмурвате в музиката, изкуството, театъра изцяло и напълно.  Вие цените и изидигате важността на вашата култура. Вие пазите като съкровище красотата, която този свят предлага.

Казано накратко, вие чувствате. Не просто преминавате през емоциите. Вие чувствате. Вие яростно живеете, смеете се и обичате. И тъмната страна на това, приятели мои, е че скърбите по същия начин. Това е вашата орис и цената, която плащате: Когато живеете живота напълно, трябва да го страдате по същия начин. Това е сила, не слабост.  Не може да има възход без падение, добро без лошо, дясно без ляво… и вие не можете да изпълните сърцата си със смях, ако ги няма тези сълзи.

Днес сърцата ни са сломени. Животът ни се промени, но ние – не. Вие оставате същите страстни, изобретателни и истински живи хора, на които завиждам и искам да приличам. И аз самият се утешавам от вашата сила.

Но не днес. Днес просто искам да кажа колко много съжалявам и да ви кажа, че мисля за вас.

Харлан Коубън, 16 ноември, 2015 г.

Свързани заглавия

Харлан Коубън: Ако книгата е добра, читателите ще я четат

Книги от Харлан Коубън тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

terminal_adam_mehran-karimi_paris

Иранецът от „Шарл де Гол” пренаписа историята за Робинзон Крузо

Двамата герои удивително си приличат Новината, че Мехран Насери е починал, изстреля филма на Спилбърг, …