Начало / Свят / Дубравка Угрешич е носителка на американския Нобел

Дубравка Угрешич е носителка на американския Нобел

Хърватската писателка Дубравка Угрешич беше отличена с наградата „Neustadt International Prize for Literature“, по-известна като американския Нобел, съобщи thebookseller.com. Решението беше обявено от „World Literature Today“ – списание на университета „University of Oklahoma“. Авторката прибавя към сметката си 50 000 долара.

Отличието се връчва на всеки 2 години. То се дава за цялостен принос към литературата, като критериите му се припокриват с тези на Шведската академия. През 2013 г. беше награден Миа Кюутоу от Мозамбик.

66-годишната Угрешич е родена в бивша Югославия. Тя завършва Загребския университет, а сега живее в Амстердам. Известна е с антинационалистките си и антивоенни книги, за които е характерна комбинацията между ирония и състрадание. Творчеството й се превежда на над 20 езика, включително български. В България са издавани книгите й „Баба Яга снесла яйце“, „Няма никой вкъщи“, „Музеят на безусловната капитулация“ и др.

Писателката е носителка на някои от най-престижните литературни награди. Сред тях са Австрийската държавна награда за европейска литература (1998 г.), приз „Жан Амери“ (2012 г.). Била и финалистка за „Букър“ през 2009 г. Книгата й „Karaoke Culture“ от 2011 г. пък получи отличие в категорията за критика на Американските награди на книги в САЩ.

Свързани заглавия
Миа Кюутоу спечели американския Нобел

Книги от Дубравка Угрешич тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

x1080

Сезонът на литературните награди тече във Франция

Черешката на тортата ще е „Гонкур“ Доминик Барберис е името, което привлече погледи към себе …