Начало / Свят / Дубравка Угрешич е носителка на американския Нобел

Дубравка Угрешич е носителка на американския Нобел

Хърватската писателка Дубравка Угрешич беше отличена с наградата „Neustadt International Prize for Literature“, по-известна като американския Нобел, съобщи thebookseller.com. Решението беше обявено от „World Literature Today“ – списание на университета „University of Oklahoma“. Авторката прибавя към сметката си 50 000 долара.

Отличието се връчва на всеки 2 години. То се дава за цялостен принос към литературата, като критериите му се припокриват с тези на Шведската академия. През 2013 г. беше награден Миа Кюутоу от Мозамбик.

66-годишната Угрешич е родена в бивша Югославия. Тя завършва Загребския университет, а сега живее в Амстердам. Известна е с антинационалистките си и антивоенни книги, за които е характерна комбинацията между ирония и състрадание. Творчеството й се превежда на над 20 езика, включително български. В България са издавани книгите й „Баба Яга снесла яйце“, „Няма никой вкъщи“, „Музеят на безусловната капитулация“ и др.

Писателката е носителка на някои от най-престижните литературни награди. Сред тях са Австрийската държавна награда за европейска литература (1998 г.), приз „Жан Амери“ (2012 г.). Била и финалистка за „Букър“ през 2009 г. Книгата й „Karaoke Culture“ от 2011 г. пък получи отличие в категорията за критика на Американските награди на книги в САЩ.

Свързани заглавия
Миа Кюутоу спечели американския Нобел

Книги от Дубравка Угрешич тук

Прочетете още

214211_back__b

„Домашни духчета“ от Дубравка Угрешич – опасно близко и твърде мило

Домашните духчета виреят във всяка точка на света от незапомнени времена, подсеща ни романът за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *