Начало / Свят / Американците четат все по-малко, но вината не е в новото поколение

Американците четат все по-малко, но вината не е в новото поколение

Ново проучване на „Pew Research Center“ показа, че американците четат все по-малко книги, събщи „Лос Анджелис Таймс“. Обикновено вината за подобни резултати се приписва на новото поколение, за което се смята, че е обсебено от дигиталните устройства, но случаят не е такъв. 72% от интевюираните жители на САЩ са прочели цяла книга или поне част от нея през последната година. Когато обаче се отсее групата на тези между 18 и 29 години, процентът се покачва на 80%.

Миналата година по това време 76% от американците са отговорили, че са прочели книга през последната година. Наблюдава се спад и в четенето на печатни книги – от 69% на 63%. Това обаче не е показател за преход към е-книги. Регрес, макар и незначителен, бележи и четенето на електронни издания: от 28% на 27%.

Няма разлика в тенденцията и при аудио книгите. 12% от взелите участие в проучването твърдят, че са слушали аудио книга през последните 12 месеца. Миналата година такъв отговор са дали 14%.

Изглежда, че образованието е водещ фактор затова дали един човек ще стане запален читател. 90% от завършилите колеж са прочели книга през последната година. Същото са сторили едва 34% от незавършилите гимназия.

За целите на проучването са интервюирани 1907 души. 1% от тях са отказали да дадат отговор на въпроса дали са прочели книга през последните 12 месеца.

Свързани заглавия
Тийнейджърите четат най-малко

Прочетете още

nepr

Непрочетените книги заемат все повече място у дома

Купуват се повече заглавия, но те остават за „по-добри времена“ А всъщност четенето е по-модерно от …